2021.01.18. - Piroska

Tervben a a rákszûrõ-rendszer átalakítása

Tervben a a rákszûrõ-rendszer átalakítása
Az egészségügyi tárca több ponton vitatja az Állami Számvevõszék (ÁSZ) jelentését, azonban tervezi a rákszûrõ-rendszer átalakítását - áll az Egészségügyi Minisztérium közleményében.

A hátrányos helyzetû kistérségek szûrésének biztosítása érdekében új szûrõbuszokat állítanak munkába - írta a tárca. Új szûrési protokollokat vezetnek be: a méhnyakrák- és emlõszûrés mellett elindítják a vastagbél-, a szájüregi és a bõrgyógyászati szûréseket is.
A háziorvosokat pedig ösztönzõrendszer kialakításával vonják be a szûrési rendszerbe.

Az ÁSZ jelentése csaknem minden ponton elmarasztalta a 2002-ben indult szûrõrendszert, megállapítva, hogy annak céljai biztosan nem teljesülnek. A jelentés szól például az informatikai rendszer alkalmatlanságáról, a nem hiteles adatokról, a vizsgálatokra kijelölt helyek minõségi problémáiról, az egészségügyi tárca elmaradt intézkedéseirõl, illetve a tervezettõl messze elmaradt részvételi arányról.

Az Állami Számvevõszék összességében azt állapította meg, hogy a szûrésekre fordított milliárdokat nem hatékonyan költötték el, a rendszer alapvetõ átalakításra szorul. A legnagyobb kudarcnak sokan azt tartják - maga az ÁSZ is -, hogy leállt a vastag- és végbéldaganatok szûrése, miközben évente ötezer ember hal meg ebben a betegségben - olvasható a lapban.

Mint a tárca reagálásában írta, nem minõsíthetõ rosszabbnak például a hazai méhnyak-szûrõvizsgálati rendszer az európainál pusztán azért, mert nálunk a szûrést orvos végzi, míg a nemzetközi gyakorlat szerint szakdolgozó, azaz védõnõ. Megemlítik, hogy a védõnõi mintaprogram kapcsán a védõnõket új feladatokba vonták be, az emlõ- és méhnyakrák-szûréseket pedig országosan egyszerre vezették be, ami példa nélküli.

Egyáltalán nem biztos az sem - olvasható a tárca közleményében -, hogy az emlõ- és méhnyakrák-szûrés esetében az arány messze elmaradt a tervezettõl, hiszen nagyon sokan nem a szervezett szûrésen vesznek részt, hanem más intézménynél vagy magánorvosnál végeztetik el a vizsgálatot. Utóbbi két esetben azonban a vizsgálat ténye nem jut el az ÁNTSZ-hez a "szûkre szabott" uniós adatvédelmi szabályok miatt.

A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy már 2006-ban megszüntette az ÁSZ által kifogásolt finanszírozási korlátokat a szûréseket követõ kezeléseknél, valamint a daganatos betegek kezelésének sincs tvk-ja (teljesítményvolumen-korlát).

Az onkológiai területen megtörtént a centrumok kijelölése - olvasható a közleményben. Uniós forrásokból összesen 14 milliárd forint támogatást fordítanak a korszerû regionális onkológiai hálózat kialakítására, továbbá õsszel írják ki az ezzel kapcsolatos pályázatot, 7 milliárd forint értékben.