2024.04.19. - Emma

Galagonya - gyógynövény

Galagonya - gyógynövény
Galagonya - gyógynövényHa szívbetegsége van, érdemes megtudnia, mire is képes a galagonya. Ezt a gyógynövényt ugyanis már évszázadok óta használták mind vizelethajtásra, mind pedig vese -és húgykőgyógyításra. Napjainkban pedig az egyik legtöbbször alkalmazott szívgyógyszer. A galagonya olyan gyógynövény, amely közvetlenül befolyásolja a szív­izom munkabírását, tágítja az ereket, javítja a szívizom vérellátását és a szívösszehúzódások erősségét. Ez az erőteljes szíverősítő hatás valószínűleg a benne nagy mennyiségben található vegyületnek, a flavo­noidoknak tulajdonítható, amelyek hatékony antioxidánsok.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A galagonya többféleképpen hat a szívre és a keringésre. A vérerek összehúzódását elősegítő angiotenzin szintjét úgy csökkenti, hogy gátolja az azt előállító enzim működését. Így tágítja a verőereket, köztük a koszorú eret is.

Ezáltal javítja a szívizom vérellátását és gátolja az anginás rohamokat. Az összehúzódott verőerek magas vérnyomás kialakulásához is vezethetnek (hiszen a szívnek sokkal nagyobb intenzitással kell dolgoznia, hogy a vért keresztül pumpálja rajtuk), ezért a galagonya az erek elernyesztése révén az enyhe hipertónia kezelésében is hatásos lehet.

A galagonya emellett a szívizmok működését közvetlenül is segíti és így a szívösszehúzódások ereje nő. E gyógyhatásnak különösen nagy hasznát veszik az enyhe szívbetegségben szenvedő betegek, akiknek kezelése nem igényel erősebb szívgyógyszereket. Ezenkívül a galagonya antioxidáns hatására csökken a szívkoszorúerek érelmeszesedés miatti szűkülete is.

A galagonyát egyéb betegségek gyógyításában is régóta használják. Nyugtató hatásának eredményeképpen az álmatlanságtól szenvedők altatószerként szedhetik. Számos kísérlet bizonyítja, hogy a galagonya fontos szerepet játszik a kollagén, a kötőszöveteket felépítő fehérje védelmében; így jelentős szerepe lehet egyes betegségek, mint például az ízületi gyulladás gyógyításában.