2024.04.19. - Emma

Zsálya - gyógynövény

Zsálya - gyógynövény
Zsálya - gyógynövényBár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. A meghűléses betegségek gyakori kísérője a torokfájás, de a kellemetlen kaparó érzés a nátha, influenza, sőt mandulagyulladás első jele is lehet. Rendszerint vírus okozza, de baktériumok is előidézhetik. Mivel a "betolakodókkal" szembeni első védőgyűrűt az orr, a garat, a fül és a nyaktáji nyirokmirigyek képezik, így ha a betegség csíráit még ezen a sáncon sikerül feltartóztatni és legyőzni, akkor a melléküregekre, tüdőre átterjedő szövődmények megelőzhetők.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Rekedtség és a torokgyulladások különböző válfajainak gyógyítására kitűnő háziszer az orvosi vagy kerti zsálya. A gyógynövény elsősorban illóolajai révén fejti ki gyulladásgátló, baktériumölő és fertőtlenítő hatását. Teakészítéshez szórjunk csészénként 1-2 kávéskanál szárított zsályalevelet forró vízbe, majd hagyjuk 10 percig állni. Ha lehűlt kissé, szűrjük le, és egy csészényi meleg teával öblögessük a torkunkat (gargalizálás). Mivel helyi hatású, a toroköblögetést egykét óránként meg kell ismételni ahhoz, hogy eredményes legyen a kezelés. Gennyes mandulák esetén félóránként gargalizáljunk.

Ha megisszuk, akkor ízesítsük mézzel, ami szintén nyugtatja a torkot, és a forrázatból lassan kortyolgatva, naponta legfeljebb 3 csészényit fogyasszunk, mert erős hatású anyagokat tartalmaz. A garatban fellépő kellemetlen összehúzó érzés (ami különösen a gyermekeket zavarhatja) enyhíthető, ha a teát fele-fele arányban zsályalevélből és kamillavirágból készítjük.