2024.04.19. - Emma

Cickafark - gyógynövény

Cickafark - gyógynövény
Cickafark - gyógynövényA cickafarkfajok illatát és gyakran a kesernyés ízét az illóolajok és laktonok okozzák. A laktonok egy része jellegzetes azulogén vegyület, amiből vízgőzzel desztillálva kékes színű, kamazuléntartalmú illóolajat vonnak ki. A nemzetség összesen mintegy száz fajt számlál, de ezek közül toronymagasan a legismertebb a közönséges cickafark – olyannyira, hogy amikor a köznyelvben cickafarkról beszélünk, vagy akár a lexikális hivatkozásokban is a 'cickafark' kifejezés szinte mindig a közönséges cickafarkra utal.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Gyógyhatása:

Sebkezelés, emésztést elősegítő, nőgyógyászati problémák, nyugtató, csillapító. Teája étvágyjavítók, emésztést serkentők, görcsoldók, gyomor és bélhurut, prosztatabántalmak, légzőszervi bántalmak ellen hatásos. Főzete fogíny-, és szemgyulladásra, öblögető- és borogató szer. Nagyobb dózisban a vizeletet barnára festi, ettől nem kell megijedni. 100 g-ból elkészített ülőfürdője már megszüntetheti a női felfázásos tüneteket.

Ellenjavallat: Parlagfűre allergiás emberek lehetőleg ne fogyasszák, mert kiütéseket, pattanásokat okozhat! Akinek miómája van, teáját az se fogyassza, mert emeli az ösztrogénszintet, ami a mióma (jóindulatú méhizom-daganat) további növekedéséhez vezethet.