2024.03.29. - Auguszta

Napi 20 perc séta megelőzi a mozgásképtelenség kialakulását

Napi 20 perc séta megelőzi a mozgásképtelenség kialakulását
Napi 20 perc séta megelőzi a mozgásképtelenség kialakulásátNapi húszpercnyi séta jelentősen javíthat esélyeinken, hogy idős korunkban ne kényszerüljünk arra, hogy egy szobába zárva, mozgásképtelenül töltsük életünket. Akár egy napi negyedmérföldes, azaz 400 méteres séta is megóvhatja a korosodó felnőtteket attól, hogy még idősebb korukban mozgásképtelenül éljék az életüket. Egy körülbelül húszperces, napi séta a parkban sokat segíthet az önálló életvitel megőrzésében. A mérsékelt fizikai aktivitás 18 százalékkal növeli annak az esélyét, hogy az érintettek elkerüljék az időskori mozgáskorlátozottságot.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatók 1635 olyan 70-89 év közötti férfit és nőt vizsgáltak több mint két éven át, akik egyre kevésbé tudtak mozogni. A programban résztvevők ugyan képesek voltak 15 percen belül 400 métert sétálni, de annak a határán voltak, hogy elvesztik ezt a képességüket.

Az önként jelentkezőket két csoportra osztották, és követték, hogy mi történik velük. Az első csoportba tartozók 150 percet sétáltak hetente, valamint erősítő, hajlító és egyensúlyjavító gyakorlatokat végeztek. Közben rendszeresen figyelték a kutatók, hogy mi történik velük.

A második csoport egészséges életmódra ösztönző képzést kapott, és nyújtásokat végzett. A vizsgálatokat végző tudósok félévente felmérték a résztvevők állapotát, elsősorban a járási képességeket nézték, testsúlyukat mérték, a vérnyomásukat regisztrálták és a pulzusszámukat is rögzítették. A résztvevőknek nem mondták meg, hogy melyik csoportba sorolták őket.


A tudósok ezután állapították meg, hogy a napi rendszerességgel megtett séta megóvhatja az idősebbeket a mozgásképességük elvesztésétől, vagyis a kísérletben 400 méter megtételétől függött az, hogy milyen állapotba kerültek később a résztvevők.

A távolság igen fontos tényező volt a felmérés során. Négyszáz méter az körülbelül három-négy háztömbnyi sétát jelent az otthonunk környékén, illetve egy atlétikai futópálya hosszának felel meg. Ahhoz, hogy önálló életet éljünk, nagyon fontos, hogy ennyit gyalog is meg tudjunk tenni - magyarázta a professzor.

Annak az esélyét, hogy a kísérletben résztvevők ezt a "400 méteres járóképességüket" megőrizzék, a napi séta 18 százalékkal javította. Annak a kockázatát viszont 28 százalékkal csökkentette, hogy állandósult mozgáskorlátozottság következzen be náluk.