2024.04.26. - Ervin

A vegetáriánus étrend csökkenti a magas vérnyomást

A vegetáriánus étrend csökkenti a magas vérnyomást
A vegetáriánus étrend csökkenti a magas vérnyomástA húsmentes étrendnek számos pozitív egészségügyi hatása van. Japán tudósok most azt is megállapították, hogy a magas vérnyomást is csökkenti, legalább annyira, mint a sószegény étrend vagy néhány kilónyi testsúlyvesztés. Az oszakai kutatócsoport összesen 39 korábbi tanulmány eredményeit vetette össze. A hét klinikai kísérletben és 32 megfigyeléses kutatásban összesen közel 22 000 alany vett részt. A megfigyelt étrendekben egyáltalán nem szerepelt hús, tojás és tejtermék azonban igen.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Úgy találták, hogy a "mindenevőkkel" szemben a húsmentes étrendet követők vérnyomása alacsonyabb volt. A csökkenés mértéke azonos volt azzal, mintha valaki sószegény diétát követett volna, vagy 5 kilónyi túlsúlytól szabadult volna meg. A vérnyomás-csökkenés ráadásul a koszorúérbetegség okozta halálozás rizikójának 9, míg a szélütés okozta halálozás kockázatának 14 százaléknyi csökkenésével járt együtt.

A szakemberek többféle magyarázatot is találtak arra, miként csökkentheti a vérnyomást a vegetáriánus étrend. A húst kiiktatóknak általánosságban alacsonyabb a testtömeg-indexe, és ritkább közöttük az elhízott. Az étrendjük rostban gazdagabb, zsírban viszont szegényebb, mint a mindenevőké.


Más kutatások szerint a vegetáriánus étrend káliumban gazdag, nátriumban viszont szegényebb - vagyis összességében egészségesebb, mint a húst is fogyasztók étrendje.

"Mindenképpen további kutatásokra van szükség, hogy megállapíthassuk, milyen összefüggések vannak bizonyos ételek és mikrotápanyagok, valamint a vérnyomásunk között. Az azonban biztos, hogy nagyon szoros kapcsolat van az étrendünk és az egészségünk között" - foglalták össze a japán szakemberek.