2024.03.29. - Auguszta

Így előzhetjük meg a látásromlást

Így előzhetjük meg a látásromlást
Így előzhetjük meg a látásromlástHa heti háromszor sportolunk és időnként megiszunk egy pohár bort, akkor jó eséllyel csökkenthetjük a látásromlás kialakulásának esélyét. A látásromlás bekövetkezhet fertőző betegség, veleszületett rendellenesség vagy baleset miatt is. Az amerikai felmérések szerint 20 év alatt mintegy 70 százalékkal nőhet az érintettek száma, többek között a népesség elöregedése miatt. A mostani közel 5000, 43 és 84 év közötti alany adatait elemezték. A kutatás húsz éve alatt a megkérdezettek 5,4%-nál alakult ki látásromlás.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy milyen összefüggés van a betegség és a befolyásolható életmódbeli tényezők között.


Úgy találták, hogy a rendszeres, heti háromszori testmozgás hatékonyan (közel 58%-kal) csökkenti a látásromlás kialakulásának esélyét. Szintén sokat jelentett, hogy valaki teljesen tartózkodik-e az alkoholtól, vagy néha (havonta nagyjából egyszer) megenged-e magának egy pohár italt: az utóbbi csoportba tartozóknál 49%-kal volt ritkább a látásromlás.

"Az életkor az egyik legnagyobb rizikótényező a látásromlás kialakulásánál. Ezt nem tudjuk befolyásolni" - mondta a tanulmány vezető szerzője. "De az életmódunkon tudunk változtatni. Mindenképpen folytatjuk a kutatást, hogy kiderítsük, pontosan mit kell tennünk ahhoz, hogy minél tovább megőrizhessük a látásunkat."