2024.03.29. - Auguszta

Az arcüreggyulladás okai és kezelése

Az arcüreggyulladás okai és kezelése
Az arcüreggyulladás okai és kezeléseA heveny arcüreggyulladás, homloküreg-gyulladás rendszerint felső légúti fertőzés, nátha, influenza következtében alakul ki. Az orrüreg nyálkahártyája ilyenkor duzzadt, elzárja a melléküregek nyílását, kiváltképp akkor, ha a fentiekben jelzett rendellenesség is egyidejűleg fennáll. Ez megváltoztatja a melléküregek egészséges viszonyait, amely a kórokozók elszaporodásához, nyálkahártya duzzanathoz, gyulladásos folyadékképződéshez vezet. Kísérheti láz, hőemelkedés, de a legtöbb esetben ez nem észlelhető.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Jellemző az orrdugulás, az orrhangú beszéd. Az arcüreggyulladás jellegzetes, mozgásra, lépésre, lehajlásra fokozódó fej és arcfájdalommal járhat, továbbá a felső fogak tompa fájdalmát is okozhatja. A homloküreg-gyulladás inkább homloktájéki fejfájást szokott okozni.

A bakteriális fertőzéseket a streptococcus pneumoniae, haemophylus influenzae (nincs köze a vírus okozta infuenzához), streptococcus pyogenes, moraxella catarrhalis okozza. Ezek a baktériumok antibiotikumra jól reagálnak.


Orrcsepp, orrspray használata néhány napra minden esetben szükséges, leginkább nyálkahártya duzzanatot lohasztó hatású készítmények ajánlhatók. Hosszú távú használatuk nem javasolt. Az arcüreggyulladás kezelésében az arcüregöblítésre manapság már kevés esetben van szükség.

Ritkán szövődmények léphetnek fel, melyek a következőek lehetnek: homloküreg-gyulladás, vagy az egyébként is súlyos, de ritka betegség, a rostasejtek gyulladása, és az iköböl gyulladás. Az iköböl gyulladás rendszerint nem önállóan előforduló kórkép, ilyenkor az összes orrmelléküreg gyulladásos betegsége áll fenn. A szövődmények a fertőzés tovaterjedéséből erednek. Koponyaűri megbetegedések, agyhártyagyulladás vagy a vérben általános fertőzöttség (sepsis) alakulhat ki.