2024.04.16. - Csongor

A túlsúly rövid távon nem okoz problémát, ha nem áll fenn anyagcsere probléma

A túlsúly rövid távon nem okoz problémát, ha nem áll fenn anyagcsere probléma
A túlsúly rövid távon nem okoz problémát, ha nem áll fenn anyagcsere problémaA túlsúly nem okoz szív- és érrendszeri kockázatot a nőknél, amennyiben az anyagcsere-folyamatok egészségesek - derül ki egy friss európai kutatásból, amelyet több mint 260 ezer fő bevonásával készítettek. Az eredmények azt bizonyítják, hogy az érintetteknek lehetőségük van úgy megszabadulni a túlsúlytól, hogy mostani testalkatuk ne befolyásolja hátrányosan a későbbi egészségi állapotukat - magyarán nem szenvedtek maradandó károsodást szív- és érrendszeri szempontból. A férfiaknál is ugyanez a tény már korábban megállapításra került.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az elhízás és az anyagcserezavarok, úgymint a magas vérnyomás, a terhességi magas vérnyomás és a terhességi mérgezés, a cukoranyagcsere problémái, valamint a magas koleszterinszint egyaránt közismert szív- és érrendszeri kockázati tényezőt jelentenek. A középkorú férfiak körében készített felmérés szerint az elhízottak és a normális súlyúak ugyanolyan kockázattal éltek, amennyiben az anyagcseréjük egészséges volt. Ugyanezt szerettük volna megvizsgálni a fiatal, szülőképes nők esetében.

A tanulmányhoz a dán egészségügyi adatbázisból 261 489 nő adatait használták föl, akik 2004 és 2009 között szültek, s nem volt szív- és érrendszeri megbetegedés a kórtörténetükben. Négy csoportba osztották őket a terhesség előtti BMI-jük (testtömegindex) és az esetleges anyagcsere-zavaraik alapján. Átlagéletkoruk 31 év volt, és a szülés után átlagosan öt évig kísérték őket figyelemmel.


Kiderült, hogy a túlsúly, tehát a 25 fölötti testtömegindex nem jelent szív- és érrendszeri kockázatot, amennyiben nem áll fenn anyagcsere-probléma. Ezeknél a nőknél tehát nem nagyobb a szívroham, a stroke és ezek kombinációjának veszélye, mint a normális súlyúaké.

Úgy tűnik, a túlsúly rövid távon nem jelent szív- és érrendszeri kockázatot. Az anyagcsere-zavarok megjelenése azonban, amelyek lényeges kockázati tényezője a túlsúly, már rövid idő alatt is mérhetően növelik a veszélyt.