2024.04.19. - Emma

A gesztenye, mint gyógynövény

A gesztenye, mint gyógynövény
A gesztenye, mint gyógynövényAmit csak kevesen tudnak azaz, hogy a szelíd gesztenyét gyógynövényként is szokták fogyasztani. Ez a közkedvelt csemege nagyon sokat segíthet egészségünk megőrzésében. Azt azonban nem szabad elfelejteni hogy a vadgesztenyét csak külsőleg lehet használni, mert nagyon mérgező. A legjobb, hogy a fa minden része gyógyító erővel bír. Ha a nyári leveleket össze szedjük azt tea formájában fogyasztva köhögés csillapításra vagy gyulladás csökkentésre is alkalmas. A szárított termése és a fa kérge pedig menstruációs görcsoldó.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A fa leveleiben és a virágában pedig olyan hatóanyagok vannak melyek csökkentik a reumás panaszokat a hátfájást és az ízületi fájdalmakat. Ha a kérgét porrá törjük és mézzel elkeverjük akkor csillapíthatunk vele vérzést, de a köhögés ellen is hatásos.

A termés fogyasztása javítja az étvágyat, csökkenti a visszértágulatot és a vérszegénységet. Ha a szekrénybe barna gesztenyéket rakunk akkor távol maradnak a moly lepkék.

A magokat a lapos végükön vágjuk be és áztassuk őket egy órára vízbe, majd előmelegített sütőben addig süssük amíg a héja szét nyílik.