2024.04.26. - Ervin

Palástfű - gyógynövény

Palástfű - gyógynövény
Palástfű - gyógynövényA palástfű német neve Frauenmantel - azaz női kabát - már eleve jelzi, hogy mindenekelőtt nőknek való gyógynövényről van szó. Kiváló gyógyír a legtöbb női bajra, betegségre. A nemi szerveket, mindenekelőtt a méhet erősíti, így az anyaságra való felkészülést. Jelképszerű feladata a védelem, a beburkolás: az apró, zöldessárga virágokat úgy fogják körül a levelek, mint egy kabát. Áprilistól júniusig, néha még tovább is viríthat. A növény virágos hajtását használják gyógyászati célokra. Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A növény cserzőanyagokat, flavonoidokat tartalmaz. A boldogasszony palástja, vagy tenyere néven is ismert gyógynövény a rózsafélék családjába tartozik. Erdőszéleken, utak mentén, domboldalakon, magasabban fekvő nedves réteken és hegyvidékeken nő.

A palástfű mindenekelőtt menstruációs zavarok, fehérfolyás, alhasi panaszok, klimaxos rosszullétek, fájdalmas, erős vérzéssel járó menstruáció esetén segít. A pubertás időszakában is kedvezően hat a lányok szervezetére: rendezi a kezdetben még szabálytalan ciklust. Intenzíven hat minden altesti szervre.

Ugyanakkor mindkét nem számára hasznos vérzéscsillapító, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatása. Foghúzás után a legjobb öblögető szer. Használják vízhajtóként és szíverősítőként is. A régi népi orvoslásban e növényt leginkább sebgyógyításra használták, külsőleg és belsőleg egyaránt, valamint epilepszia ellen itták.