2024.04.19. - Emma

A pszichiátriai betegségek nagymértékben függnek az évszakoktól

A pszichiátriai betegségek nagymértékben függnek az évszakoktól
A pszichiátriai betegségek nagymértékben függnek az évszakoktólA pszichiátriai betegségek sokkal erőteljesebben függnek az évszakoktól, mint azt korábban gondolták - derítették ki amerikai kutatók internetes keresési trendeket elemezve. Egy tanulmány szerint korábban is sejthető volt, hogy az egyes pszichiátriai betegségek erőteljesen függnek az időjárástól és az évszakoktól, a legújabb kutatás szerint azonban az összefüggés jóval szorosabb annál, mint azt a szakemberek vélték. Egyértelműen megállapítható, hogy télen jobban fellángolnak a pszichiátriai betegségek, illetve romlik a betegek állapota.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Korábban elsősorban telefonos interjúkon keresztül próbálták felmérni, hogy mennyire hatnak az évszakok a pszichiátriai betegségek fellángolására, azonban ezek az interjúk gyakran csalóka eredményt adtak (hiszen senki nem beszél szívesen a lelki bajairól egy idegennek), ráadásul a költségei sem elhanyagolhatóak.

"Az internet ilyen szempontból teljesen megváltoztatta a lehetőségeinket" - mondta John W. Ayers pszichiáter, a kutatás vezetője. "A kereséseket figyelve teljesebb és őszintébb képet kaphatunk."

A szakemberek a 2006 és 2010 közötti időszakot elemezték az USÁ-ban és Ausztráliában. Olyan betegségre vonatkozó kereséseket figyeltek, mint az ADHD, a szorongás, a depresszió, az étkezési zavarok, a kényszeres cselekvések, a szkizofrénia és az öngyilkosság.
Egyértelműen megállapítható, hogy télen - függetlenül attól, hogy melyik féltekén történtek a keresések - jobban "fellángoltak" a pszichiátriai betegségek. Az étkezési zavarokra például 37 százalékkal több volt a keresés télen, mint nyáron; az ADHD esetén ez az arány 28 százalék. A többi kórképnél is jóval több volt a keresés télen, mint nyáron.

"Nem gondoltuk, hogy ennyire jól látszódik, hogy a téli hónapokban romlik a pszichiátriai betegségben érintettek állapota" - mondta dr. James Niels Rosenquist, a kutatásban részt vevő egyik szakember. "Ez természetesen nem azt jelenti, hogy rövid időn belül találunk egy univerzális ellenszert, amivel minden pszichiátriai betegséget gyógyíthatunk, de az biztos, hogy ezek az eredmények hozzájárulhatnak, hogy jobban megértsük a pszichiátriai betegségek természetét."