2024.03.29. - Auguszta

Pikkelysömör miatt depresszió?!

A pikkelysömör (pszoriázis) egy krónikus, a bõrt és az ízületeket érintõ örökletes, gyulladásos betegség, mely nem gyógyítható, de tünetmenetesíthetõ.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A betegek szégyellik testüket, ezért gyakran súlyosan izolálódnak és nem ritkán az így kialakuló depresszióval is meg kell küzdeniük. A pszoriázis miatti életminõség-romlás mértéke meghaladja a súlyos szív-érrendszeri vagy cukorbetegségben szenvedõ betegeknél észlelt szintet!

Megfelelõen kiválasztott krémek, tabletták, fényterápia és a legújabb "biológiai terápia" segítségével már sikeresen tünetmentesíthetõek. Noha jól ismert, hogy a pikkelysömör nem fertõzõ, a betegek bõr- és körömtünetei gyakran riasztóak, esetenként undort keltõek azok számára, akik a betegséget nem ismerik.

Ennek következtében a pszoriázisos betegek gyakran izolálódnak környezetüktõl, nehezebben találnak munkát, illetve sokszor a munkájukat is elvesztik, illetve munkaképtelenné válnak. A bõrtünetek emellett családon belüli konfliktusokhoz vezetnek, gyakoribbak a válások is.

Az utóbbi években a bõrgyógyászati alapkutatások rohamos fejlõdése következtében sikerült azonosítani számos, a betegség kialakulására hajlamosító örökletes tényezõt, a kóros immunológiai folyamat jobb megismerése pedig lehetõvé tette a korábbiaknál hatékonyabb, célzott oki kezelések bevezetését.

A pszoriázis kezelésére helyi kezelést, fényterápiát és szisztémás kezeléseket illetve ezek kombinációit alkalmazzák. A betegség hasonlóan más krónikus betegségekhez, (mint pl. a diabétesz) véglegesen nem gyógyítható, de a betegek döntõ többsége hatékonyan kezelhetõ, és csaknem mindegyiküknél tartós tünetmentesség érhetõ el a különféle kezelésekkel.

A pszoriázis kezelésében az elmúlt években bevezetett, úgynevezett "biológiai terápiák" hoztak áttörést. A biológiai terápia lényege, hogy célzottan gátolják a betegség kialakulásáért felelõs, a szervezetben termelõdõ biológiai anyagokat. A biológiai szerek egy, az adott betegség kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó, gyulladást okozó anyagok vagy sejtek mûködését gátolják, így megállíthatják- vagy legalább nagymértékben lassíthatják - a kóros folyamatot.

Több gyógyszerkészítmény tartozik ebbe a kategóriába: kórházban beadott infúziós készítmények, és injekciós tollban kiszerelt forma is elérhetõ, amelyet a beteg heti egyszer önmagának egy gombnyomással tud beadni.