2024.04.18. - Andrea, Ilma

A fog betegségeinek kialakulása és kezelése

A fogakat támasztó és rögzítõ szövetek betegségei megfelelõ kezelés nélkül a fogak meglazulását, elvesztését okozhatják. Sajnos felismerésükkor általában már idült betegségek, ugyanis a fogak körüli szövet fertõzõdésekor sajnos még nem jelentkezünk a fogorvosnál.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A fogak körüli (periodontális) szövet, elsõsorban a fogínyt jelenti, de ide tartoznak a fogak körüli szalagos összeköttetések, a foggyökerek felszínét védõ cement, és a fogmeder csontja is.

Az egészséges fogíny rózsaszín, és részben fedi a fogakat is, elsõsorban a fognyak területén. A fogíny fõ alkotói a fogak körüli szalagok.

A fogak gyökerét, azok alsó, a fogmedrekbe ékelt részét, az igen magas kalciumtartalommal rendelkezõ cementállomány fedi. A fogmedret a felsõ állcsontról és az állkapocsról induló csontgerendák képezik. A fogínynek, a fogak nyaka körüli kb. 1 mm-es zsákszerû szegélyét, fogínysáncnak nevezzük, ez a periodontális betegségekben leginkább érintett terület.

A periodontális betegségek számos formája ismert, ezek a gingivitisz, akut necrotiziáló ulceratív gingivitisz, fiatalkori és felnõttkori periodontitisz. Bár a periodontális betegségek gyakoriak, súlyos formáik mégis igen ritkán fordulnak elõ. A fogíny gyulladása (gingivitisz), gyermekekben lehet a leukémia korai jele is.

Mi vezet a fog körüli szövetek megbetegedéséhez?

Számos ok közül a magas életkor, a rossz szájhigiénia, a szájüreg baktériumflórájának rossz minõsége, a hormonális háttér (pubertás vagy terhesség esetén súlyosbodhatnak), illetve különbözõ gyógyszerek emelendõk ki.

Az utóbbiak közül az epilepszia kezelésére használt phenytoin, a szervtranszplantáltak által szedett immunszuppresszáns ciklosporin, a szívbetegek által szedett egyes kalcium-csatorna blokkolók hajlamosítanak fogínygyulladásra.

A C és a B3 vitamin hiányállapotaiban, a fogíny vérzésével járó gingivitisz alakul ki.

Milyen kezelésre számíthat?

A tasak mindig fertõzõtt gócként tekintendõ, ezért a kezelés fontossága elengedhetetlen. Fontos az alapos szájhigiéne (fogmosás, fogselyem használata), fogkõ eltávolítás, ínykörüli tasak kezelés, a szükséges fogak eltávolítása, a hiányzó vitamin pótlása, megfelelõ antibiotikus kezelés. Az íny alatti tisztítás (zárt curettage), lebenyes tasakmûtét (nyitott curettage), helyreállító mûtétek és fogínyplasztikák, illetve az elhalt ínyterületek eltávolítása segíthetnek a fogak megtartásában.

A periodontalis betegségek, viszonylag egyszerûen kezelhetõk. A fogíny gyógyulásakor, legtöbbször visszanyeri normális alakját és funkcióját. Amennyiben ez nem történik meg, a felsorolt mûtétek egyike, illetve protézisek alkalmazása jön szóba.

Ha általános betegség (cukorbetegség, szívbetegség, vérzékenység, vesebetegség) is jelen van, a betegség lefolyása hosszú, és teljes gyógyulásra kevésbé számíthatunk.