2024.03.29. - Auguszta

Tanácsok visszeresség ellen

A visszeres panaszok megjelenését, késõbbi szövõdmények kialakulását nemcsak az orvos által elõírt gyógyszerekkel, hanem megfelelõ életvitellel is késleltetni lehet.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A visszérbetegség, a krónikus vénás elégtelenség és az általa kiváltott panaszok (nehézlábérzés, alsó végtagi duzzanat, ödéma, égõ fájdalom) lassan, fokozatosan alakulnak ki.

A betegeknek olyan életmódot ajánlott követniük, amely csökkenti az alsó végtagi pangást. A lábszárban lévõ izompumpák rendszeres mûködtetése nagyon fontos a vénákban lévõ vér keringetése céljából. Ez azt jelenti, hogy a nem megterhelõ mozgás ajánlatos visszérbetegségben szenvedõknek.

Ezért elsõsorban olyan tevékenységeket kell választani, amelyek megengednek egy kis sétát, és fizikailag nem megterhelõk. Sétálj sokat, ne állj egyhelyben hosszú ideig. Ha lehet, mozgasd rendszeresen a lábadat, járj helyben, hintázz elõre-hátra.

- A hosszú egyhelyben ülés sem elõnyös, bár kevésbé káros, mint az állás, hiszen alacsonyabb a véroszlop, és nem olyan feszesek az izmok. A feszes lábizmok ugyanis összenyomják a vénákat, s ezáltal esetenként hosszú ideig akadályozzák az elfolyást.

- A meleg munkakörnyezet kitágítja a vénákat, így rontja a vénás visszaáramlást.

- A magas sarkú, szoros lábbelik viselésekor a láb nem tudja kellõképpen mûködtetni az izompumpát, s ez szintén nagyban rontja a vénás visszaáramlást.

Mit tehetsz a visszérbetegség megelõzése érdekében?

Végezz rendszeres testmozgást! A sportok közül kiemelkedõen jók a vízi sportok, amelyekben a test vízbe merül. Az úszás három szempontból is nagyon jó a visszérbetegségben szenvedõknek.

- A testre nehezedõ víznyomás kipréseli az alsó végtagból a vért, a telt visszerek kiürülnek.
- A hideg víz összehúzza a vénák falának izmait, elõsegítve a vénák kiürülését.
- Az úszás közben a ritmusos lábmozgás mûködteti az izompumpát, és a vízszintes testhelyzet miatt kisebb a lábakra nehezedõ véroszlop súlya.

Az úszás mellett elõnyben részesítendõ a kerékpározás, mely szintén megmozgatja a láb izompumpáit.

Az állandó ugrálással, megerõltetõ, kimerítõ, súlyokkal végzett tornák kerülendõk visszérbetegségben szenvedõknek!

Mindenki számára otthon is végezhetõ, nem megerõltetõ testmozgás a visszértorna, az alsó végtagi pangás ellenes gyakorlatok sorozata, melynek során fekvõ testhelyzetben a bokák, lábak mozgatása, a szív szintje felé emelése segíti a vénák kiürülését.