2023.03.31. - Árpád

Bõrráktól védõ alkalmazás iPhone készülékekre Ausztráliában

Az iPhone készülékekre szabott új alkalmazás - a SunSmart - révén az ausztrálokat a jövõben okostelefonjuk figyelmeztetheti arra, hogy mikor kell abbahagyni a napfürdõzést, és elkerülni a bõrrákot okozó UV-sugárzást.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kontinensnyi országban világszerte a legmagasabb a bõrrákos megbetegedések száma: évente mintegy 1850 ember halálát okozzák, ami több, mint ahányan közúti balesetben meghalnak - mutatott rá az ausztrál rákszövetség. A szervezet adatai szerint minden három ausztrálból kettõnél kimutatják a betegséget még a 70. életév elõtt.

"Úgy látjuk, hogy az emberek az idõjárást és a hõmérsékletet veszik figyelembe, amikor mérlegelik a védekezést, de a gondot az UV-sugárzás jelenti. Ezt pedig nem lehet érezni" - mondta a ráktársaság egyik szakértõje.

Az iPhone készülékekre készült alkalmazást a társaság fejlesztette ki, részben azzal a céllal, hogy a káros napsugárzást hanyagabban kezelõ fiatalok is nagyobb figyelmet fordítsanak a megelõzésre. A program napi idõjárás-elõrejelzést közöl, és ebbe beletartozik az UV-sugárzás várható legmagasabb értéke.

Az alkalmazás GPS-technológiát alkalmaz, így automatikusan nyomon követi a felhasználó helyzetét. Az ingyenesen letölthetõ SunSmart révén percrõl percre megfigyelhetõ az UV-sugárzás szintje.