2024.04.24. - György

Ultrahang segítheti a csontok gyorsabb gyógyulását

Törött sípcsontú embereken próbáltak ki ultrahanggal mûködõ készüléket német kutatók, akik szerint az eljárás felgyorsította és eredményesebbé tette a csontok gyógyulását.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vizsgálatba bevont száz páciens egyik felét valóban ultrahanggal kezelték, másik felét "placebo" hullámokkal. A résztvevõk törött sípcsontja (tibia) legalább négy hónapja nem forrt már össze, amikor a 16 hétig tartó kezelés megkezdõdött.

A kutatást lefolytató német kutatócsoport megállapítása szerint az ultrahanggal kezelt 14-tõl 70 éves pácienseknél a terápia végére 34 százalékkal nagyobb volt a csontsûrûség a sérülés helyén, mint a kontrollcsoportnál. A csonttörés gyógyulásának meggyorsítását a csontépítésben szerepet játszó sejtek, az oszteoblasztok aktivitásának serkentésével éri el a készülék által kibocsátott pulzáló ultrahang.

Az angol elnevezés alapján LIPUS (alacsony intenzitású pulzáló ultrahang) néven ismert eljárást a terápia során húsz percig alkalmazták a törött csont felett.

A sípcsonttörésnek a próbába bevont pácienseknél tapasztalt késleltetett gyógyulása az összes eset 4,4 százalékánál fordul elõ. Az állapot jelenlegi kezelése hosszadalmas és költséges, a páciens életminõsége pedig jelentõsen romlik a mozgáskorlátozottság miatt.