2024.04.20. - Tivadar

Fénnyel irányítottak izmokat amerikai kutatók

Amerikai kutatóknak sikerült fény segítségével idegsejtek aktivitására hatni egereknél úgy, hogy az azokhoz tartozó izmokat irányítani tudták.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatás többcélú. A fényreakciók egyrészt lehetõvé teszik, hogy a kutatók pontosan megvizsgálják az izomsejtekben végbemenõ folyamatokat. Másrészt azt remélik, hogy hasonló technológiával egy napon majd a gerincvelõ sérülése miatt lebénult embereket is tudják majd kezelni. Az érintettek izmai, bár használatuk hiányából fakadóan elsatnyultak, elméletileg mûködõképesek. A bénulás oka ez esetben az, hogy az agy idegsejtjeinek parancsai nem jutnak el az izmokhoz. Ha az egerekhez hasonlóan lehetséges mesterséges úton aktivizálni az idegsejteket, az izmokat is fel lehetne éleszteni.

Egérkísérleteikhez úgynevezett optogenetikai módszert használtak, amelynek során algagént építenek be a kísérleti állatok örökítõanyagába. Ezáltal az állatok egy fényérzékeny fehérjét kezdenek el termelni, amely hozzátapad az idegsejtek felszínéhez. Ha bizonyos hullámhosszú fény éri ezeket a fehérjéket, azok aktiválják az idegsejteket, ezzel együtt pedig a hozzájuk tartozó izmokat is.

Az efféle kísérletek nem számítanak újnak, a mostaninál azonban elsõ ízben sikerült egy emlõsállat ideg- és izomsejtjei felett megszerezni az irányítást.

A kutatócsapat végsõ célja, hogy a testi fogyatékossággal élõ embereknek újra lehetõvé tegye a mozgást - nyilatkozta Scott Delp, az egyik szerzõ. Az optikai stimulációval mindenesetre fontos lépést tettek ebben az irányban.