2024.04.24. - György

Tanulmány: segít a drogfüggõknek a figyelemzavar kezelésére használt szer

A figyelemzavaros, túlmozgásos gyerekek kezelésére használt gyógyszer hatóanyaga a kokainfüggõk önkontrolljának növelését is segíti - állapították meg a Yale egyetem kutatói.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfõn közzétett tanulmány szerint a metilfenidát (a Ritalin aktív alkotórésze) javította a kokainfüggõ önkéntesek eredményeit a számítógépes tesztben, mellyel impulzuskontrolljukat, önuralmukat értékelték.

A tesztben részt vevõ alanyokat megkérték, hogy gyorsan nyomjanak meg egy gombot, amikor a képernyõn megjelenik a "go" felirat. A vizsgálatban azonban véletlenszerûen és váratlanul a "go" kijelzést igen gyorsan követte egy "stop" felirat is, amely azt jelezte, hogy az alany ezúttal álljon ellen az elsõ késztetésnek, és mégse nyomja meg a gombot a "go" után.

Amint Chiang-shan Ray Li kutatásvezetõ pszichiáter csoportjával megállapította, a tanulmányba bevont függõk közül azok tudtak jobban ellenállni a gomb megnyomására késztetõ elsõ ingernek, akiknek metilfenidátot adtak.

"A munka legfõbb megállapítása, hogy a metilfenidát javította a gátló kontrollt a kokainfüggõ pácienseknél" - írta a tanulmány érzékeltetve, hogy a Ritalin hatóanyagát érdemes lenne kipróbálni olyan rendellenességek kezelésére is, mint a függõségek, melyek az önuralom hiányával függenek össze.