2024.04.27. - Zita

Gyulladást okozhat a biotechnológiai úton elõállított szerekben lévõ cukor

Erõs immunválaszt provokálhat egy cukor, amely emberekben nem található meg, de emlõsökben jelen van, és alkotórésze egyes biotechnológiai úton elõállított gyógyszereknek - állapították meg amerikai kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Kaliforniai Egyetem (San Diego) kutatói által a Nature Biotechnology címû szakfolyóiratban vasárnap közzétett tanulmány szerint a szialinsav (Neu5Gc) tovább ronthatja a páciensek egy részének állapotát azáltal, hogy növeli a krónikus gyulladás kockázatát.

Bár korábban feltételezték, hogy az egészséges emberi immunrendszer nem reagál a szerekben kis mennyiségben jelen lévõ nem-emberi cukorra, a szialinsavra, vizsgálataik alapján most már tudják, hogy ez nem így van - mondta el Ajit Varki kutatásvezetõ az EurekAlert tudományos portálnak (http://www.eurekalert.org). Mindennapi étrendünkkel mindannyian veszünk magunkhoz a szialinsavak Neu5Gc változatából, amely megtalálható az állati eredetû élelmiszerek egy részében, például a vörös húsokban. Az emberi testben antitestek termelõdnek a Neu5Gc-vel szemben, de ez az immunválasz egyénenként változó.

A szialinsavakra bizonyos mennyiségben szüksége van például az agynak és a vesének is, egyúttal számos kórokozó hozzájuk kötõdve képes magát leplezve bejutni a szervezetbe és megfertõzni azt. A szialinsavak közül a Neu5Ac jelen van az emberben, a Neu5Gc azonban nem, és mint a mostani tanulmányból kiderült, ez az egyetlen oxigénatomot érintõ különbség is elegendõ ahhoz, hogy egyes emberek szerveztében felerõsítse a gyulladásos folyamatokat.

A kutatók szerint a biotechnológiai eljárással készülõ gyógyszereknél kiküszöbölhetik majd a kockázatot jelentõ alkotórészt, ha módosítják a gyártási folyamatot.