rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Nyilvánosságra hozták az 1000 Genom projekt elsõ szakaszának eredményeit

 • Share on Tumblr

  Egy nyilvános adatbázisban tették közzé az 1000 Genom projekt elnevezésû tudományos program elsõ szakaszának eredményeit, amelyek a humán genetikai állomány minden eddiginél átfogóbb és részletesebb elemzését adják.

  Az 1000 Genom projekt, amely amerikai, brit, kínai és német kutatócsoportok együttmûködésébõl indult 2008-ban, hatalmas segítséget nyújt majd az orvosi kutatásokban és új megvilágításba helyezi az emberi evolúció folyamatát is - mondta Vang Csün (Wang Jun), a programban résztvevõ kínai szakemberek koordinátora és egyben a Pekingi Genomikai Intézet (BGI) sencseni (Shenzhen) részlegének megbízott vezetõje.

  A szakemberek összesen 8000 milliárd emberi DNS bázispár feltérképezését végezték el az elmúlt két évben - mondta a szakember.

  Mikorra elkészül, a hatalmas adatbázis a világ 27 különbözõ populációjából származó 2500 ember teljes genetikai anyagának információit tartalmazza majd. A Pekingi Genomikai Intézet 400 mongoloid, illetve afrikai populációból származó ember genetikai térképének elkészítését vállalta.

  A mostani eredmények segítségével könnyebben lehet majd felmérni a különbözõ gén-feltérképezõ eljárások hatékonyságát. A kutatók pedig alaposabban is szemügyre vehetik majd az egyes betegségekkel összefüggõ genomok szerkezetét.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Náthás és allergiás panaszokra is kiváló a só

  A napi étkezések során rendszeresen, túlzott mennyiségben fogyasztva károsíthatja egészségünket. Belélegezve viszont a náthás, allergiás panaszok kiváló ellenszere lehet.

 • Megtalálták, miért okoznak függõséget a szorongásoldó szerek

  A benzodiazepinek csoportjába tartozó szerek - például a Xanax - ugyanazokat a potenciálisan függõséget okozó agyi "jutalmazási útvonalakat" használják, mint a heroin vagy a kannabisz - közölték svájci kutatók eredményüket a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában.

 • Új fenyegetés: H5N1 után H9N2

  Washington - Miközben a világ készül a madárinfluenza H5N1-es vírustörzse által okozott világjárványra, tudósok szerint egy másik, a H9N2-es törzs szintén egyre fenyegetõ veszélyt jelent.

 • Túl alacsony vércukorszinttel elhamarkodott lehet a döntés

  A vér glükózszintje befolyásolja az emberek döntéshozatali folyamatát; megfontoltabban választottak egy tanulmányban azok, akiknek magasabb volt a vércukorszintje - közölték amerikai kutatók a Psychological Science címû szaklapban.

 • Évente 1 százalékban megújul az emberi szív

  London - Az emberi test évente közel egy százalékos arányban állít elõ új szívsejteket - közölték a stockholmi Karolinska Intézet kutatói az amerikai Science tudományos magazin pénteken megjelent számában.

 • Tüdõráktól védhet egy diabétesz elleni szer

  Egy cukorbetegségnél igen elterjedten alkalmazott szer egérkísérletekben jelentõsen csökkentette a nikotin által kiváltott tüdõrákot.

 • Kombinált terápiával jelentõsen csökkenthetõ a prosztatarák miatti halálozás

  Sugárterápia és hormonkezelés megfelelõ kombinációjával 43 százalékkal csökkenthetõ a halálozási rizikó azoknál a férfiaknál, akik nagy kockázatú, elõrehaladott prosztatarákban szenvednek.

 • A mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz a vérnyomásnak

  Kutatások alapján a fiatalkori mérsékelt alkoholfogyasztás kedvezõ hatással van a vérnyomásra.

 • Kiszagolta gazdája bõrrákját a házikedvenc

  Oxfordshire - Folyamatos szaglászással hívta fel a figyelmet gazdájának elrákosodott anyajegyére egy kutya Angliában - írta a BBC News internetes oldala.

  Házikedvencének állandó szaglászása miatt kezdett el azon gondolkodni Chris Tuffrey - aki struccpolitikát folytatva nem vett tudomást a mellkasán már 15 éve meglévõ anyajegyrõl -, hogy vajon mi lehet a baja.

 • Önpusztításra bírja az új szer a HIV vírusokat

  Felgyorsítja egy új szer a szervezetbe jutott HIV-vírusok mutációs folyamatát, oly mértékben, hogy a rettegett kórokozók abba belepusztulnak. Az amerikai kutatók által KP-1461-nek jelzett medicina AIDS-fertõzöttek millióinak adhatja vissza a reményt, ha az ellenõrzõ kísérletek után terápiás célra való alkalmazását engedélyezik.

 • A majoránna gyógynövényként is használható

  A majoránna gyógynövényként is használhatóSokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a jól bevált, régi fűszerek sokkal különlegesebb, intenzívebb ízt kölcsönözhetnek ételeinknek, és nemhogy az egészségünkre károsak lennének, de mint gyógynövények is igen elterjedtek. A majoránna számos betegség esetén segítségünkre siet. A bazsalikomhoz hasonlóan szélhajtó, étvágygerjesztő, puffadáscsökkentő, köhögéscsillapító, idegnyugtató hatású, valamint megszünteti az orrdugulást. Az ókori görögök nem csupán kellemes, pikáns ízét, valamint gyógyhatását, hanem különleges illatát is kihasználták.

 • A baktérium nem tesz különbséget

  Ingyenes lesz a babák védelme

  A pneumococcus baktérium okozta fertõzés esetenként súlyos, gyakran drámai következményekkel jár, elsõsorban a kétévesnél fiatalabb gyermekek körében. A szerdai kormánydöntés értelmében a szülõk kérésére valamennyi 2 évnél fiatalabb kisgyermek térítésmentesen kapja meg az oltást.

 • Vese csere-bere

  Három angol család, amely korábban nem ismerte egymást, körbe adományozott a számára idegennek egy-egy vesét, hogy a végén saját szerette is új, életmentõ szervhez jusson.

 • Lassú szív partot mos?

  München - A szívmûködés lassítása egy új gyógyszerrel jelentõsen csökkentheti bizonyos szívbetegségek kockázatát - mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport az Európai Szívgyógyász Társaság Münchenben zajló kongresszusán. Egy másik, a kongresszuson ismertetett tanulmány a telmiszartan nevû hatóanyag hatékonyságát igazolta.