2024.04.16. - Csongor

Nyilvánosságra hozták az 1000 Genom projekt elsõ szakaszának eredményeit

Egy nyilvános adatbázisban tették közzé az 1000 Genom projekt elnevezésû tudományos program elsõ szakaszának eredményeit, amelyek a humán genetikai állomány minden eddiginél átfogóbb és részletesebb elemzését adják.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az 1000 Genom projekt, amely amerikai, brit, kínai és német kutatócsoportok együttmûködésébõl indult 2008-ban, hatalmas segítséget nyújt majd az orvosi kutatásokban és új megvilágításba helyezi az emberi evolúció folyamatát is - mondta Vang Csün (Wang Jun), a programban résztvevõ kínai szakemberek koordinátora és egyben a Pekingi Genomikai Intézet (BGI) sencseni (Shenzhen) részlegének megbízott vezetõje.

A szakemberek összesen 8000 milliárd emberi DNS bázispár feltérképezését végezték el az elmúlt két évben - mondta a szakember.

Mikorra elkészül, a hatalmas adatbázis a világ 27 különbözõ populációjából származó 2500 ember teljes genetikai anyagának információit tartalmazza majd. A Pekingi Genomikai Intézet 400 mongoloid, illetve afrikai populációból származó ember genetikai térképének elkészítését vállalta.

A mostani eredmények segítségével könnyebben lehet majd felmérni a különbözõ gén-feltérképezõ eljárások hatékonyságát. A kutatók pedig alaposabban is szemügyre vehetik majd az egyes betegségekkel összefüggõ genomok szerkezetét.