2024.04.25. - Márk

A gyerekek egyszerû fejsérüléseinél ritka az agyi károsodás

A kisgyerekes szülõk számára megnyugtató megállapítást tettek kanadai kutatók, akik szerint a kisebb, például esésbõl eredõ fejsérülések igen ritkán vezetnek agykárosodáshoz a gyerekeknél.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Míg a felnõtteknél a fej ütõdése, egy kisebb baleset is potenciálisan halálos agyvérzést válthat ki, ez a jelenség rendkívül ritka a gyerekeknél a Pediatrics címû szakfolyóiratban hétfõn közzétett vizsgálat eredménye szerint.

David Johnson, a Calgary Egyetem munkatársa csoportjával 18 ezer gyereksérülés adatait gyûjtötte össze nyolc év alatt. A gyerekek mindannyian sürgõsségi ellátásra kerültek orvoshoz szerte Calgaryban, és diagnózisukban kisebb fejsérülés szerepelt. Ez azt jelenti, hogy ezeknél a gyerekeknél nem jelentkezett emlékezetvesztés, és egy percnél hosszabb idõre nem vesztették el eszméletüket.

A gyerekek közül senkinél nem jelentkezett az elsõ vizsgálatot követõ hat órán túl tudatzavart okozó agyi vérzés. Öt esetben fordult elõ olyan, késõbb jelentkezõ vérzés, amely tudatzavart nem okozott, ez háromtízezrelékes arányt jelent.

A szakemberek megnyugtatják a szülõket, hogy amennyiben egy esés után - melyben a gyerek beütötte a fejét - nem hány, éber és közremûködõ, akkor nincs ok aggodalomra késõbbi agykárosodás miatt. Egyúttal hangsúlyozzák, hogy különösen a kisebb gyereket érdemes amint lehet orvosnak is megmutatni, hogy már az elsõ tüneteket is megfelelõen értékeljék.