Összefüggést talált a fehér rizs fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázata között egy amerikai tanulmány.
Az eredmény alátámasztja azt a korábbi vélekedést, hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér változat.
A Harvard Egyetem közegészségügyi szakértõinek mostani megállapítása szerint azoknál az embereknél, akik hetente legalább öt adag fehér rizst ettek, 17 százalékkal nagyobb volt a valószínûsége a cukorbetegség kifejlõdésének, mint azoknál, akik havonta legfeljebb egy adagot fogyasztottak. Heti két vagy több adag barna rizs étrendbe iktatása 11 százalékkal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik havonta egy adagnál is kevesebbet ettek belõle.
Az Archives of Internal Medicine címû szaklapban közzétett tanulmányukban a bostoni szakemberek 197 ezer felnõtt - 40 ezer férfi és 157 ezer nõ - adatait elemezték, melyek három hosszú távú vizsgálatban gyûltek 22 éven át. Mint Qi Sun kutatásvezetõ megjegyezte, az amerikaiak rizsfogyasztása folyamatosan emelkedik, ráadásul több mint 70 százalékát a fehér rizs teszi ki.
A kutatók hangsúlyozták, hogy a fehér rizs és a többi finomított gabona helyettesítése az étrendben teljes értékû gabonákra jelentõsen csökkenthetné a felnõttkori cukorbetegség elõfordulását.