2020.12.02. - Melinda, Vivien

Hatásos és biztonságos a bõr alá ültetett defibrillátor

A mellcsont fölötti bõr alá ültetett elektródák biztonságosabbak és csaknem ugyanolyan hatékonyan állítják helyre a normális szívritmust, mint a mellüregbe ültetett defibrillátor.
A New England Journal of Medicine (NEJM) címû szakfolyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerint a beültetett defibrillátor fertõzési kockázatot hordoz, és eltávolítása is veszélyes lehet meghibásodás esetén. A seattle-i kutatóintézet által készített tanulmányt az új rendszert kidolgozó cég támogatta.

Az Európában és az Egyesült Államokban engedélyezett új típusú defibrillátor a korai rendszerek elvéhez nyúl vissza, amikor közvetlenül a bõr alá ülteti az elektródákat, nem pedig a mellüregbe. Alkalmazásához nem szükséges röntgenfelvétellel kontrollált mûtét, elegendõ hozzá egy steril szoba.

A módszer hosszú távú használatát 61 pácienssel tesztelték. A kutatók szerint a szívritmus helyreállítására szükségtelenül végzett elektromos sokkolások száma alacsony volt, ám mind a 12 veszélyes ritmuszavarnál jól szerepelt az eszköz. A kipróbáláshoz egy nagyobb létszámú tanulmány lefolytatását is tervezi a Gust Bardy által vezetett kutatócsoport.