2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A cukorbetegek lassú sebgyógyulása is gyorsítható

Cukorbaj, érszûkület esetén a sebek nehezen gyógyulnak, ami nagy gondot jelent betegnek és orvosnak egyaránt. Az immunrendszerre vonatkozó újabb vizsgálatok kedvezõen befolyásolhatják a problémát - derült ki a Journal of Surgical Research orvosi szaklapban közzétett tanulmányból.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az amerikai Loyola Egyetem kutatói felfedezték, hogy éppen az immunrendszer bizonyos sejtei gátolják a sebgyógyulás folyamatát. Ha azonban megbénítják ezeknek az immunsejteknek a mûködését, a sérülések utáni gyógyulás jelentõsen felgyorsulhat - mondta Elizabeth Kovacs, a kutatócsoport vezetõje.

A vizsgálat bizonyította, hogy az immunfolyamatban részt vevõ, úgynevezett természetes ölõ (natural killer) T-sejtek - NKT-sejtek - igen hasznosak, mert elpusztítják a rosszindulatú daganatos folyamatok sejtjeit vagy a vírusok által megfertõzött sejteket. Ezek a sejtek azonban a sérülések helyére is elvándorolnak, és ott akadályozzák a gyógyulást.

A kutatók állatkísérleteken tanulmányozták az NKT-sejtek ilyen irányú hatását. Úgy tapasztalták, hogy egészséges egereken a sebgyógyulás lényegesen lassúbb volt, mint olyan állatoknál, amelyeknek nem voltak NKT-immunsejtei. "Igazoltuk, hogy a sebszélek összezáródása gyorsabb, ha az állatnak nincsenek NKT-sejtjei. Igen fontos, hogy megfigyelésünk szerint az NKT-sejtek is részei a korai gyulladásos sebgyógyulás folyamatának" - hangsúlyozta Elizabeth Kovacs.

Kóros állapotok, mint a cukorbetegség vagy különféle gyulladások, megnehezítik a sebek gyógyulását, sõt az is elõfordulhat, hogy a sebgyógyulás elmarad. Az új vizsgálat azt jelezte, hogy ebben az NKT-sejtek is szerepet játszanak. Ennek alapján a munkacsoport tagjai azt remélik, hogy megfelelõ ellenanyaggal gátolni lehet ezeknek az immunsejteknek a mûködését.

Elizabeth Kovacs a chicagói Loyola Egyetem sebészprofesszora, az égési és traumaintézet kutatási igazgatója.