2024.03.29. - Auguszta

Az A-vitamin pótlása nem csökkenti az anyai halálozást

Nem csökkenti az anyai halálozást a szegényebb országokban, ha a 15 és 45 év közötti nõknek A-vitaminpótlást adnak - közölték megállapításaikat brit kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tanulmány jelentõségét az adja, hogy eredménye alapvetõen ellentmond egy korábbi vizsgálat következtetésének, amely nagy arányú csökkenést jelzett a halálozási arányban, ha A-vitamin-kiegészítõt szedtek a nõk.

Ghánában csaknem 208 ezer nõ vett részt abban a vizsgálatban, amely nem mutatott különbséget a terhességgel összefüggõ halálozások aránya és az A-vitamin szedése között.

A most közzétett kutatásban Betty Kirkwood közegészségügyi szakértõ vezetésével vagy A-vitamint, vagy placebót adtak hetente egyszer a reproduktív korban lévõ ghánai nõknek. A próba idõtartama alatt a vitamint szedõk között 39 601 terhesség és ezekkel összefüggésben 138 haláleset fordult elõ, míg a placebót szedõk körében 39 234 terhesség és 148 halálozás. Ez a különbség statisztikailag nem számottevõ.

Kirkwood emlékeztetett arra, hogy egy korábbi, nepáli tanulmány az anyai halálozás 44 százalékos csökkenését mutatta ki a nõk körében, akik A-vitaminpótlást kaptak.