2024.04.19. - Emma

A leptin segíti a szervezet vérmérgezés elleni védelmét

A leptin hormon, amelyet általában a testsúly szabályozásával hoznak összefüggésbe, a központi idegrendszeren belül a szepszis elleni védelemben is szerepet játszik - idézte amerikai kutatók megállapítását a ScienceDaily címû tudományos portál.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Cincinnati Egyetem kutatói ismertették vizsgálatukat a leptin hormon szerepérõl a test immunválaszának kontrolljában.

A kutatók megfigyelték, hogy vérmérgezésnél az elhízott kísérleti egerek túlélési aránya jobb volt, mint a soványabb állatoké. Mivel az elhízás a leptin túltermeléséhez vezet, a receptorok érzéketlenné válnak a hormonnal szemben, kialakul az úgynevezett leptinrezisztencia a testsúly szabályozásában részt vevõ idegsejteknél. Az egérkísérlet nyomán a kutatók feltételezték, hogy az immunrendszer szabályozásában részt vevõ agyterületekre másféle hatással van a magasabb leptinszint.

Az elmélet bizonyítására leptinhiányos egérmodelleket tanulmányoztak. Mint megállapították, a leptinfüggõ idegi áramköröknek megfelelõ választ kell adniuk a szepszisre, ezért ezek károsodása vagy akár a leptinhiány is a vérmérgezés miatti nagyobb arányú halálozáshoz vezet.

Matthias Tschöp kutatásvezetõ elmondta, hogy megállapításaik új típusú gyógyszerek kifejlesztését segíthetik elõ, amelyekkel hatékonyabban kezelhetnék az általános fertõzéseket azoknál is, akiknek leptinfüggõ idegi áramkörei sérültek.