2024.04.16. - Csongor

A nõk agya a kövérség látványára félelemmel reagál

Túlsúlyos idegenek képeit látva a nõk agyában olyan terület aktiválódik, amely az identitásért és önreflexióért felelõs.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az eredmények arra utalnak, hogy a nõk kondicionálódnak a kövérségtõl való félelemre, mert folyamatosan olyan üzenetekkel bombázzák õket, hogy a vékony az ideális alkat. Ugyanezt a tesztet férfiakkal elvégezve kiderült, õket nem foglalkoztatja más kövérsége láttán saját testsúlyuk.

A Brigham Young University kutatói úgy találták, hogy a nõk anélkül féltek a túlsúly látványától, hogy tudatosan saját alakjukra gondoltak volna. A Personality and Individual Differences címû szakfolyóirat májusi számában ismertetett tanulmány egy nagyobb projekt része, melynek célja az étkezési zavarok hátterében lévõ folyamatok jobb megismerése, új kezelési módok kidolgozása.

Mark Allen idegtudós, a kutatás vezetõje hangsúlyozta, hogy a mostani tanulmányban olyan nõk vettek részt, akiknek nem volt problémájuk testképükkel. Elmondta, hogy amikor egy anorexiás és bulimiás nõ túlsúlyos idegent lát, agya oly módon aktiválódik az orvosi képalkotó eljárásokkal készített felvételek szerint, amely szélsõséges boldogtalanságra utal, sõt néhány esetben önutálatra.

Az új tanulmányra eredetileg azért került sor, hogy az étkezési zavarral nem rendelkezõ, a teszteken az egészséges tartományba esõ pontszámot elérõ nõk vizsgálatával referenciacsoportot hozzanak létre a kutatásokhoz. Meglepõ módon azonban ennél a kontrollcsoportnál is jelentkeztek a testképet érintõ tünetek. Az eredmények arra indították Allent, hogy egészséges férfiakkal is elvégezze ugyanezt a tesztet, amelybõl kiderült, hogy õk nem gondoltak saját testsúlyukra, amikor kövér férfiak képét nézték.

Allen elmondta, hogy a nõket olyan üzenetekkel bombázzák, melyek a vékonyság eszményképét állandósítják, ami megváltoztatja énképüket. "Sok nõ megtanulja, hogy testi megjelenése és vékonysága képviseli azt, ami fontos vele kapcsolatban és agyi válaszuk ezt tükrözi" - magyarázta a kutató, aki úgy véli, ez növelheti az étkezési rendellenességek és hangulatzavarok kialakulásának kockázatát.