2024.04.23. - Béla

Napi egy óra mozgás ajánlott az örökletesen hízásra hajlamos tiniknek

Napi egy óra mérsékelt testmozgással sikeresen elõzhetik meg az elhízást azok a kamaszok, akik egy hízással kapcsolatba hozott génváltozatot hordoznak - állapította meg egy hétfõn közzétett tanulmány.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine címû szakfolyóirat legfrissebb számában számolnak be vizsgálataikról az Európai Unió HELENA tanulmányának lefolytatói. Eredményeik szerint a gének és az életmód együttes hatása okozza az elhízást, a megfelelõ étrend és a testmozgás ellensúlyozza az örökletes hajlamot.

Az FTO jelû gént korábbi kutatások már összefüggésbe hozták az elhízással. Azok a felnõttek, akik az FTO gén bizonyos változatából két kópiát hordoznak - azaz nagyjából minden hatodik ember - nagyobb kockázattal szednek fel túlsúlyt.

A mostani tanulmányban 752 tinédzsernél nézték meg, jelen van-e náluk az adott gén. Ezután mérõeszközökkel követték nyomon napi fizikai aktivitásukat egy héten át. Mérték testsúlyukat, derékbõségüket, amibõl az derült ki, hogy a gént hordozó és nem hordozó kamaszok között nem volt értékelhetõ eltérés abban az esetben, ha a hízásra hajlamos fiatalok legalább egy óra mérsékelt testmozgást végeztek. Az FTO gént hordozó tinik körében azonban több testzsírt és nagyobb derékbõséget mértek azoknál, akik kevesebbet mozogtak napi egy óránál.

A felmérésben részt vevõ serdülõk Görögországban, Németországban, Belgiumban, Franciaországban, Magyarországon, Olaszországban, Svédországban, Ausztriában és Spanyolországban éltek. A tanulmányt a svéd és a spanyol kormány, valamint az Európai Unió támogatta.