2024.04.19. - Emma

Úttörõ õssejtes beavatkozást hajtottak végre egy tíz éves fiún

Brit és olasz orvosok áttörést jelentõ mûtétet hajtottak végre, amelynek során saját testén belül nevelt õssejtekkel újraépítették egy 10 éves fiú légcsövét - jelentették be a londoni Great Ormond Street gyermekkórház munkatársai a hét végén.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A közel kilencórás, múlt hétfõn lezajlott mûtét alatt a fiúba donortól származó légcsövet (tracheát) ültettek be, amelyet megfosztottak sejtjeitõl, majd beborítottak a fiú sejtjeivel.

Az orvosok reményei szerint a következõ hónapokban a fiú csontvelõi õssejtjei átalakulnak tracheális sejtekké. A helyreállító orvoslás forradalmát jelentené, ha sikeresen zajlana le ez a folyamat. Az új szervet nem lökné ki a fiú immunrendszere - ami a hagyományos transzplantációk kockázata -, hiszen a sejtek saját szöveteibõl származnak.

"Ez az elsõ alkalom, hogy egy gyerek õssejtes szervkezelést kapott, és ez a leghosszabb légút, amelyet valaha kicseréltek" - mondta el Martin Birchall, a University College London regeneratív orvoslási szakértõje.

A meg nem nevezett fiú olyan életveszélyt jelentõ állapottal született, amelyben a légcsõ ürege beszûkül (trachea stenosis), nem növekszik együtt a gyerekkel. Bár korábban különbözõ kezeléseket kapott, novemberben jelentõsen romlott állapota, ezért orvosai Paolo Macchiarini professzorhoz fordultak segítségért, aki a firenzei Careggi egyetemi kórház õssejtkutatója.

Macchiarini vezette két évvel ezelõtt Spanyolországban a 30 éves Claudia Castillo mûtétjét, aki elsõként kapott õssejtekbõl létrehozott szervet. Esetében azonban az új szövetet a testen kívül hozták létre.

Orvosai szerint a fiú nagyon jól van, teljesen önállóan lélegzik, beszél, és elmondta, hogy könnyebb számára a légzés, mint sok éven át volt.