2024.04.26. - Ervin

Gyakori a genitális herpesz az amerikai lakosság körében

A 14 és 49 év közötti amerikaiak mintegy 16 százaléka fertõzött genitális herpesszel, amely ezáltal a leggyakoribb szexuális úton átadható betegség lett - közölte kedden az amerikai járványügyi központ.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A CDC adatai szerint a nõk 21 százaléka, míg a férfiak 11,5 százaléka fertõzött a herpesz szimplex vírus 2-es típusával (HSV-2), a genitális herpesszel.

A HSV-2 a nemi szerveken okoz idõnként kiújuló hólyagos elváltozásokat. A viszketõ kiütések kezelésére vírusellenes szereket ajánlanak, de maga a fertõzés nem gyógyítható. A CDC becslése szerint a genitális herpesszel fertõzött emberek 80 százaléka nem is tud fertõzöttségérõl.

John Douglas, a CDC munkatársa telefonos sajtókonferenciáján hangsúlyozta, hogy a herpesz gyakorisága miatt mindenkinek azt ajánlják, hogy valamennyi partnerével használjon óvszert.

Douglas elmondta, hogy a feketék körében jóval gyakoribb a fertõzöttség (a nõknél például 48 százalék), ami vélhetõen nem kockázatosabb szexuális viselkedésre, hanem biológiai-genetikai eltérésre, nagyobb esendõségükre utal a vírussal szemben.