Az articsóka az emésztést segítő növény. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
articsóka - segíti az emésztést, az epe, a máj előnyére
Az articsóka mint gyógynövény
Az articsóka nem csak mint zöldségféle szerepel fogyasztási repertoárunkban, hanem gyógynövényként is nagy népszerűségnek örvend. Az articsóka leveleiből készült articsóka kivonat számos gyógyszer és étrendkiegészítő alapja, hiszen az articsóka erősíti a májszövet regenerálódását, illetve javítja az emésztést és epehajtó hatással is bír. Az articsóka a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is alkalmazható, ugyanis az articsóka csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen és felhasználható cukorbetegség, illetve a vesebántalmak ellen egyaránt.
A mediterrán területekről származó növényt már az ókori görögök és rómaiak is termesztették, fogyasztották, és gyógynövényként alkalmazták. Az articsóka a gazdagság és a jólét jelének számított, az ünnepségeken és lakomákon kulináris különlegességként szolgálták fel. A 15. században az angol és francia nemesség körében ínyencségnek számított, s emésztést könnyítő hatását már régen is ismerték.
Lágy segítség a gyomornak és májnak
Az articsóka fő hatóanyaga a cinarin, ami jótékonyan hat az epeműködésre, elősegíti az epeváladék kiválasztását, ezáltal a nehéz, zsíros ételek könnyebben emészthetők lesznek. Serkenti a máj epetermelését, segíti az epehólyag és az epeutak összehúzódását, így az articsóka-kivonat javallott krónikus epehólyag-gyulladásra , és az epehólyag rendszertelen összehúzódásának kezelésére.
Mivel az epének a zsíremésztésben van szerepe, ezért csökkenti a vérben lévő zsírsavak szintjét, vagyis a vér koleszterin- és trigliceridszintjét. Az articsóka antioxidáns-tartalma magas, kiválóan segíti a májat a méregtelenítés folyamatában. A cinarin májvédő funkciója régóta ismert, segíti a méreganyagoktól sérült májsejtek regenerálódását.
Az utóbbi években az articsóka-kivonat hatását tudományos módszerekkel, klinikai vizsgálatokkal igazolták. Bebizonyították, hogy kitűnően csökkenti az emésztési panaszokat, különösen azokat, amelyek az elégtelen epetermelődés következtében alakulnak ki. Az articsóka-kivonat gyakorlatilag úgy hat, mint egy aperitif: javítja az emésztést, és csökkenti a felfúvódást.
Cukorbetegeknek is hasznos
Az articsóka másik jelentős hatóanyaga az inulin, ami olyan vízben oldódó, nagyméretű növényi rost, melyet az emberi szervezet nem képes megemészteni. Ezáltal a bélben sértetlen marad, s tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, illetve gátolja a kártékony baktériumok megtapadását a bélben. Az inulin természetes cukorpótló, lebontásához nem szükséges inzulin, így az articsóka nem növeli a vércukorszintet, és segíti az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzését. A zsírok lebontásában és az ásványi anyagok hatékony felszívódásában is szerepe van az inulinnak. Továbbá a cukoranyagcsere és a bél pH értékének szabályozása mellett még a szív- és érrendszeri betegségekre is jótékonyan hat.
Az articsóka magas sav-, káliumsó- és flavonoid-tartalma miatt vízhajtó hatású, és fokozza a só kiürülését.
Összegezve az articsóka jótékonyságai:
- potenciálisan erősíti az immunrendszert,
- csökkentheti a koleszterinszintet,
- javíthatja a szív egészségét,
- segíthet a vérnyomás szabályzásban,
- javíthatja a máj egészségét,
- csökkentheti a másnaposság tüneteit
- segíthet kiegyensúlyozni a vércukor szintet
- segíthet a simább bélmozgásban
- segíthet hasmenés esetén
- javíthat IBS (irritábilis bél szindróma) esetén a tüneteken
- javíthatja az agyműködést
- fokozhatja a csontok ásvány anyag anyagcseréjét
articsóka