
Hogy hámozva vagy héjastul használjuk a csicsókát, mindig az adott recept előírásaitól függ, mindkét formában használható. Ha tehetjük, inkább hagyjuk rajta a héját, a csicsóka hámozása elég kalandos, és nem is túl hálás feladat. Íze édeskés, állaga hasonlít a burgonyára, karalábéra, friss állapotában könnyen törik. Nemcsak külsőleg hasonlít a krumplihoz, de felhasználási módozatai is legalább olyan sokoldalúak. Ehetjük nyersen, salátába téve, de készíthetjük sütve, párolva, pürének, levesnek, rántva, egytálételnek, levét keverhetjük zöldségkoktélokba, vagy smoothie-kba is és krémeknek is remek alapanyaga. Ha nem kedveljük édeskés ízét, meghámozva áztassuk egy órára vízbe, így kezelve elveszíti ezt az ízt.
Egészségünkkel akkor tesszük a legjobbat, ha a csicsókát nyersen fogyasztjuk. Ha salátát készítenénk belőle, azonos mennyiségű nyers csicsókát, zellergumót, sárgarépát és almát tisztítsunk meg, reszeljünk le. Ha akad otthon valamilyen csíra, 1-2 evőkanállal azt is tehetünk a salátába. Permetezzük meg citromlével, egy kevés olívaolajjal, és sózzuk meg. Mézzel kissé megédesített kefirrel keverjük össze. Apróra vágott póréhagymával, vagy újhagyma zöldjével salátalevélen tálaljuk. Természetesen a csicsóka mellé választhatunk kedvenceink közül más zöldségeket is a salátába.

Forrás: www.eletforma.hu