rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A csicsóka nagyon egészséges, számos pozitív hatással bír

  • A csicsóka nagyon egészséges, számos pozitív hatással bírA csicsóka elsősorban igen egészséges növény, másodsorban rendkívül finom, harmadsorban olcsó, végül pedig igen sokoldalúan használható a konyhában. Megvan tehát minden tulajdonsága ahhoz, hogy a konyhák sztárja legyen – egyelőre mégsem az. A csicsókának számos pozitív élettani hatása van, ezekből csak néhány álljon itt kedvcsinálónak. A burgonya rosttartalmáénak sokszorosával rendelkezik, ennek köszönhetően jótékonyan megakadályozza a szénhidrátok és más, hizlaló tápanyagok felszívódását.

    A rostok megduzzadnak a felvett nedvességtől, így jóval hamarabb érezzük magunkat jóllakottnak is. Jelentős ásványianyag-, vitamin- és aminosav tartalommal rendelkezik. Fogyasztása kifejezetten javasolt cukorbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek, köszvénnyel bajlódóknak és magas koleszterinszinttel rendelkezőknek.


    Hogy hámozva vagy héjastul használjuk a csicsókát, mindig az adott recept előírásaitól függ, mindkét formában használható. Ha tehetjük, inkább hagyjuk rajta a héját, a csicsóka hámozása elég kalandos, és nem is túl hálás feladat. Íze édeskés, állaga hasonlít a burgonyára, karalábéra, friss állapotában könnyen törik. Nemcsak külsőleg hasonlít a krumplihoz, de felhasználási módozatai is legalább olyan sokoldalúak. Ehetjük nyersen, salátába téve, de készíthetjük sütve, párolva, pürének, levesnek, rántva, egytálételnek, levét keverhetjük zöldségkoktélokba, vagy smoothie-kba is és krémeknek is remek alapanyaga. Ha nem kedveljük édeskés ízét, meghámozva áztassuk egy órára vízbe, így kezelve elveszíti ezt az ízt.

    Egészségünkkel akkor tesszük a legjobbat, ha a csicsókát nyersen fogyasztjuk. Ha salátát készítenénk belőle, azonos mennyiségű nyers csicsókát, zellergumót, sárgarépát és almát tisztítsunk meg, reszeljünk le. Ha akad otthon valamilyen csíra, 1-2 evőkanállal azt is tehetünk a salátába. Permetezzük meg citromlével, egy kevés olívaolajjal, és sózzuk meg. Mézzel kissé megédesített kefirrel keverjük össze. Apróra vágott póréhagymával, vagy újhagyma zöldjével salátalevélen tálaljuk. Természetesen a csicsóka mellé választhatunk kedvenceink közül más zöldségeket is a salátába.



    Forrás: www.eletforma.hu


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Meddig életképes a spermium?

    A 40 fölötti férfiaknak problémájuk lehet a termékenységgel

    Barcelona, 2008. július 7., hétfõ (MTI/Reuters) - Azok a párok, ahol a férfi negyven év fölött van, nehézségekkel néznek szembe a gyerekvállalásnál - állítják francia kutatók.

    Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság hétvégi barcelonai konferenciáján hangzott el, hogy a fogamzás sikerességében az apai hatás nagyobb, mint korábban gondolták.

  • Sokáig él az influenzavírus a papírpénzen

    Két hétnél is tovább elél az influenzavírus egy bankjegyen, de nem biztos, hogy a pénz terjeszti is a betegséget. A genfi egyetemi klinikán végzett kísérlet kimutatta, hogy kedvezõ körülmények esetén akár 17 napot is kibír a papírpénzre került vírus. A kórokozó túlélési esélye a környezet páratartalmától, a hõmérséklettõl és az anyag természetétõl függ, amelyen megtelepszik - mondta Yves Thomas kutatásvezetõ. A virológus szerint a kísérlet eredményébõl nem következik automatikusan, hogy papírpénztõl is influenzás lehet az ember.

  • A tuberkulózis világnapja

    Budapest - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1982-ben nyilvánította a tuberkulózis (gümõkór, tbc, tüdõbaj) világnapjává március 24-ét, mert 1882-ben ezen a napon jelentette be Robert Koch német orvos a tuberkulózis baktériumának felfedezését. A világon évente 1,6-1,7 millió ember hal meg ebben a rég legyõzöttnek hitt betegségben. A baktérium által terjesztett fertõzõ betegségek közül a tbc szedi a legtöbb áldozatot. Minden évben több mint nyolcmillió új fertõzést regisztrálnak, ebbõl több mint félmillió esetet a Mycobacterium tuberculosisnak a szokásos gyógyszerekkel szemben ellenálló törzse okoz.

  • A bõr szépsége nemcsak a genetikán múlik

    Bõrünk szépsége nemcsak a genetikán múlik. Az elfogyasztott ételek minõsége és mennyisége is nagyban befolyásolja állapotát. Az ünnepek alatti zsírosabb étkezés sajnos megviselheti bõrünk szépségét, lássuk, mit tehetünk!

    Bõrünk szépségéért sok mindent tehetünk, de talán az egészséges táplálkozással érhetjük el a legnagyobb sikereket. Ugyanis az ételeinkkel elfogyasztott vitaminok és ásványi anyagok, nagyban építik szervezetünket, így bõrünket is.

  • Védjük bõrünket a téltõl!

    A szép és egészséges bõr esztétikailag is kellemes látvány, s egyben testünk védõburka. Legnagyobb kiterjedésû érzékszervünk, amely szabályozza a testhõmérsékletet, érzékeli a kellemes és fájdalmas ingereket, megakadályozza, hogy kívülrõl idegen anyagok jussanak testünkbe, védõpajzsot nyújt a nap káros hatásaival szemben.

    Tehát fokozott figyelmet és ápolást kíván, nem csak kozmetikai szempontból, hanem létfontosságú funkcióinak ellátása érdekében is.

  • Szike vagy szívkatéter ?

    Gyógyír infarktus esetére?!

    München - Még mindig nehéz eldönteni, mi jobb a koszorúérbetegségben szenvedõnek: ha a szívsebész áthidaló mûtéttel kezeli a szûkületet, vagy ha szívkatéterrel kitágítja a beszûkült érszakaszt és behelyezi a kis fémhálót, amely továbbra is nyitva tartja a beteg eret.

    Az Európai Szívgyógyász Kongresszuson a szakemberek meglepõ véleménye szerint ezt legjobban a megfelelõ módon tájékoztatott beteg tudja eldönteni.

  • Robot tágítja a beszûkült koszorúeret

    Nemsokára a friss infarktus miatt a szívkatéteres laboratóriumba szállított beteg koszorúerét robot segít kitágítani, a szakorvos pedig a vezérlõpultban ülve végzi a beavatkozást. Az elsõ nyolc, robot közremûködésével végrehajtott koszorúér-tágítás kiválóan sikerült és jövõre indul ezzel a technikával, több szakintézetben a PRECISE vizsgálat a módszer rendszeres, mindennapos használatának kidolgozására. Évtizedekkel ezelõtt a heveny szívinfarktus kezelése a szükséges gyógyszerek adásán kívül azt jelentette, hogy hetekig kellett az ágyban feküdni, szinte mozdulatlanul, hogy a beteg szívet kíméljék.

  • Valóban érzékenyebb a vakok orra?

    Ha valaki nem lát, nem lesz finomabb a hallása vagy jobb a szaglása, csak sokkal figyelmesebben használja az érzékszerveit, mint a látók - valószínûleg egy mítoszt fog lerombolni kanadai pszichológusok most folyó vizsgálata. Gyakran hangoztatott nézet, hogy fokozódik a vak emberek többi érzékszervének az érzékenysége, így pótolják a látás hiányát. Kutatók évek óta foglalkoznak ezzel az érdekes kérdéssel. Úgy tûnik, hogy a nem látó emberek többi érzékszerve végül is nem lesz nagyobb teljesítményû, hanem megtanulják jobban használni a más úton szerzett információkat.

  • D-vitamin, az immunrendszer aktiválója

    Kulcsszerepet játszik a D-vitamin a védekezõképesség aktiválásában - mutatták ki a Koppenhágai Egyetem kutatói a Nature Immunology címû folyóiratban megjelent tanulmányukban.

    A felfedezés magyarázatot ad arra, hogy miért kevésbé aktívak a T-limfociták (a fehérvérsejtek egy csoportja) - az immunrendszer valódi "katonái", amelyek baktériumokat és vírusokat ölnek - olyan betegségek esetén, amelyek esetében a vitamin koncentrációja a vérben viszonylag alacsony.

  • Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a fehérjeváltás

    Több mint 84 ezer egészséges nõ 26 esztendei megfigyelése azt mutatta, hogy a fehérjebevitel átváltása vörös húsokról baromfira, halra és diófélékre mérhetõen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

    Amikor a fogamzásgátló tabletták megjelentek és nõk milliói kezdték szedni ezeket világszerte, az orvosok azonnal gondolkodni kezdtek azon, hogyan lehetne ellenõrizni, van-e valamilyen veszélye, kedvezõtlen hatása ennek a folyamatnak.

  • Vércukor-érzékelõ inzulinpumpa

    A vércukor-érzékelõvel összeépített inzulinpumpa mind gyermekek, mind felnõttek cukorbetegségének kezelésében megbízhatóbb, mint a naponta többször beadott inzulininjekció. Az eddigi legnagyobb vizsgálat eredményeit az Amerikai Cukorbeteg Társaság 70. kongresszusán ismertették Orlandóban.

    Az 1. típusú cukorbaj, mely gyermekkorban és fiatal felnõttkorban a leggyakoribb anyagcsere-rendszeres inzulinpótlással kezelhetõ. Ez még a legkorszerûbb, finom tûvel ellátott fecskendõk esetén is megnehezíti a beteg életét.

  • Egérbajok -Csuklófájdalom, ínhüvelygyulladás

    Áldás és átok - ilyen ellentmondásosan jellemezhetõ a sokak számára nélkülözhetetlen számítógép. Hasznát, kiváló alkalmazási lehetõségeit lassan mindannyian megismerjük, ártalmairól azonban sokkal kevesebb szó esik. Igaz, gyakori és tartós használata közben sokan tapasztalják, hogy elfáradnak, fáj a hátuk, gerincük, szemük, és egyre többen panaszkodnak kézfájdalmakra is.

    A számítógépes munkák során a kéz bántalmait leginkább az egér okozza. Miért és hogyan? A kérdésre dr. Ráthonyi Gábor ortopéd szakorvos válaszol.

  • A hentesárú fogyasztása rákot okozhat

    Patkánykísérletek alapján összefüggést mutatott ki a hentesárú - felvágottak, sonkák - fogyasztása és a bélrák kialakulása között egy francia kutatócsoport, amelynek tanulmányát a francia mezõgazdasági kutatóintézet (INRA) tette közzé.

    Korábbi vizsgálatok alapján is feltételezték, hogy a húsféleségek, különösen a vörös húsok fogyasztása elõsegíti a bélrák kifejlõdését, de ezt eddig nem támasztották alá megfelelõ bizonyítékok.

  • Káros is lehet az elektromos cigaretta

    A dohányzásról való leszokás sokaknak csak álom, lehetetlennek tûnõ küzdelmes erõfeszítés. A leszokni vágyókat célozza az úgynevezett elektromos-cigaretta, ami hazánkban is egyre nagyobb vásárlóközönséget tudhat magáénak.


    A szakorvosok azonban figyelmeztetnek: az e-cigivel nem lehet leszokni, s káros is lehet! A szigorú jogszabályok, és a folyamatosan növekvõ árak miatt egyre többen próbálják meg abbahagyni a dohányzást.