rss
  • A cékla nagyon jó hatással van a szervezetünkre

  • A cékla nagyon jó hatással van a szervezetünkreA cékla elég elfeledett zöldség, a legtöbben csak savanyúságként ismerik, és nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Azonban a cékla rendkívül egészséges, nagyon jó hatással van a szervezetünkre, és sokféleképpen elkészíthető. A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve. Lássuk, milyen jótékony hatásai lehetnek!

    A cékla nagyszerűen javítja a vérkeringést, többek között az agyunkban is, ez, illetve a benne található vegyületek rendkívül hasznosnak bizonyultak a idegrendszer egészségének megőrzésében. A cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a különböző típusú demenciák, így az Alzheimer-kórrizikóját, és a memóriánkat is élesen tarthatjuk. Vérkeringést javító hatása mellett olyan anyagokat (nitrátokat) is tartalmaz, amelyek a szervezetünkben átalakulva a vérnyomást is csökkentik.

    A magas vérnyomás számos súlyos betegséggel áll összefüggésben, például a stroke-kal, szívrohammal is. A céklában lévő fitokemikáliák, illetve antioxidánsok, például a bétacianin igen erős daganatellenes hatásokkal rendelkeznek. Kutatások szerint ez a vegyület jelentős mértékben képes lelassítani a tumorok növekedésének ütemét. A cékla hatásosnak bizonyul a prosztata-, az emlő-, a bélrendszeri, a tüdő- és a hererák elleni küzdelemben.


    A cékla nagyon jól javítja az erőnlétet, teljesítményt és a kitartást, ezért érdemes azt fogyasztani komolyabb fizikai igénybevétel előtt. Ez a hatása szintén a benne található nitrátoknak köszönhető, mert azok a szervezetbe jutva átalakulnak, kitágítják a vérereket és fokozzák a véráramlást, így a sejtekhez több oxigén és tápanyag jut el.

    A céklában található tápanyagok, többek között például a kalcium, a mangán, a réz, a magnézium és a vitaminok erősítik a csontokat és a fogakat. Ez nemcsak a magas tápanyagtartalomnak, de azok egyedi kombinációjának is köszönhető, ugyanis így könnyebben szívódnak fel az értékes nyomelemek és ásványi anyagok.

    Mivel a céklának magas a vastartalma, az egyik legnagyszerűbb élelmiszer, melyet a vérszegényeknek, illetve az arra hajlamosaknak érdemes enni. A céklában található réz és C-vitamin ráadásul segíti a vas felszívódását is.

    A máj működését, a méregtelenítési folyamatokat is támogatja a cékla, valamint csökkenti a zsírmáj kialakulásának rizikóját is. Bizonyos fitokemikáliák, például a methionin nevű pigment, stimulálják, élénkítik a máj sejtjeit, így azok hatékonyabban tudnak küzdeni a felhalmozódott méreganyagok ellen.

    Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően a cékla nagyon jó hatással van a bőrünkre is, a segítségével sikeresen küzdhetünk a pattanások, furunkulusok és egyéb bőrproblémák ellen, magas antioxidáns-tartalma pedig az öregedés első jelei ellen véd. A cékla rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását, ennek hatására a bőrünk egyenletesebb árnyalatú, ragyogóbb, egységesebb megjelenésű lesz.



    Forrás: www.hazipatika.com


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Elõnyösebb a nõi vér szívmûtéthez

    Jobbak a beteg kilátásai a szívmûtétet követõen, ha nõtõl származó vérplazmát kap az operáció alatt vagy után. A vizsgálat eredményeit a Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery közölte.

    Három éve az Egyesült Államok véradó központjai megegyeztek abban, hogy nõi vérbõl készített plazmát nem adnak ki a kórházaknak, mert az veszélyes ellenanyagokat tartalmazhat. Azt tapasztalták, hogy a nõk vérében - melybõl a különbözõ vérkészítményeket elõállítják - a véradók a terhessége során ellenanyagok jelennek meg és ezek súlyos tüdõkárosodást okozhatnak.

  • Az influenzavírus újabb titkairól lebbentették fel a fátylat japán tudósok

    Tokió - Az influenzavírus szaporodásának újabb titkairól lebbentették fel a fátylat japán tudósok, akik reményei szerint felfedezésük újfajta gyógyszerek kifejlesztését teszi majd lehetõvé.

    A Jokohamai Egyetem kutatóinak, akik munkájukról a Nature címû tekintélyes tudományos folyóiratban számoltak be, sikerült "belõniük" azt az enzimet, amely szükséges a vírus szaporodásához, majd ezt követõen meghatározták a vegyület szerkezetét és mûködési mechanizmusát.

  • Megelőzhető a fejfájás célzott táplálkozással

    Megelőzhető a fejfájás célzott táplálkozássalA fejfájás és migrénes roham viszonylag sok embert érintő probléma. Célzott táplálkozással tehetünk azért, hogy kevésbé legyen esélyes a kialakulása. Az emberek ritkán fordulnak orvoshoz egyszerű fejfájással, de még az időnként előforduló komolyabb típusúval sem, így a problémát kiváló okról természetesen nem sok fogalmunk lehet. Mindenesetre az arra hajlamosaknak érdemes a táplálkozással kombinálni, hátha sikerül megspórolniuk maguknak néhány rossz órát, vagy napot. A folyadékpótlás ebből a szempontból is fontos.

  • A szájápolás elhanyagolása megnöveli a szívroham és a stroke kockázatát?

    Egy tanulmány szerint a szájápolás elhanyagolása megnöveli a szívroham és a stroke kockázatát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szívbetegség az elsõ számú gyilkos világszerte, évi 17 millió életet követelve.

    A dohányzás, az elhízás és a magas koleszterinszint a leggyakoribb okai, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy az elhanyagolt fogíny is felkerülhet a listára. Mindegy, milyen fittek vagy egészségesek vagyunk, a rossz fogak által hozájárulunk a szívbetegség kockázatának növekedéséhez."

  • A sovány tej védi a vesét

    Minneapolis - Azoknak, akik felnõtt korukban is naponta megisznak egy pohár zsírszegény tejet, ritkábban károsodik a veséje, mint a sovány tejtermékeket nem kedvelõknek. Az amerikai és norvég kutatók vizsgálatának legújabb eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóirat közölte.

    Egy nemzetközi tanulmányban amerikai és norvég orvosok ötezernél több, 45-84 éves embert vizsgálnak éveken át, és azt igyekeznek tisztázni, hogy milyen kockázati tényezõk vezetnek érelmeszesedéshez, és ezek hogyan befolyásolják a betegség elõrehaladását.

  • Új vírus - Az új vírus nem is annyira új

    A H1N1-vírus sok tekintetben új az emberiségnek, ám az egyik kulcstulajdonságában a legközelebbi rokona az 1918-as pandémiás vírus - jelentették be amerikai kutatók.

    Megállapításaik hatékonyabb vakcinák tervezéséhez vezethetnek, valamint magyarázatot adhatnak arra, miért kímélte az újinfluenza az idõsebbeket. Mint Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertõzõ Betegségek Országos Intézetének (NIAID) igazgatója elmondta, váratlan hasonlóságokat tárt fel egy tanulmány a két, pandémiát okozó influenzavírus-törzs között.

  • Kávéfogyasztással a méhnyakrák ellen?

    Kisebb százalékban betegednek meg a méhnyakrákban azok a nõk, akik naponta több mint 3 pohár kávét isznak - állítják egy japán tanulmány szerzõi. Az egészségügyi hatóságok vizsgálata a zöld tea fogyasztásának esetében nem talált semmiféle kapcsolat a betegséggel.

    Az egészségügyi minisztérium vizsgálatában 54 ezer nõt figyeltek meg 15 éven át. A vizsgált személyek 40 és 69 éves kor közötti nõk voltak. A Japán Nemzeti Rákközpont orvosai a kutatás közben négy csoportra osztották a nõket, aszerint, hogy átlagosan mennyi kávét fogyasztottak.

  • Néhány egyszerű trükk allergiásoknak

    Néhány egyszerű trükk allergiásoknakAz allergia népbetegség. Szemviszketés, orrfolyás, könnyek és kaparó torok, viszketés, kiütések - ismerős tünetegyüttes, amely a nemkívánatos "családtagra" az allergiára illik. Családtagról van szó, hiszen kis túlzással nincs olyan magyar család, ahol legalább egy valaki ne lenne allergiás. Mi az allergia? Az allergia nem más, mint a szervezet túlzott reakciója különféle anyagokra. Az allergia kialakulhat pollenektől, portól, penészgombától, poratkától, fémektől, ételtől, gyógyszertől és rovarok mérgeitől is.

  • Terjed a Pilátus-szindróma

    A kézmosás fontosságát igazolja, hogy néhány óra alatt 500-1000 baktérium is megtelepedhet az ember kezén, ujjain.

    Néhány kanadai gyermekintézményben például elég volt akkurátusabban kezet mosatni a gyerekekkel, hogy 14 százalékkal csökkenjen a nátha és a torokfájás közöttük. A kézmosás jelentõségét hangsúlyozta a minap a London School of Hygiene is, amelynek kimutatása szerint minden negyedik angol a szükségesnél ritkábban mos kezet.

  • 70 százalékkal magasabb mellrákkockázat a légi személyzet körében

    A kutatók összesen 30 tanulmányt értékeltek az egész világról ugyanebben a témában. Eszerint a légi személyzetnek 70 százalékkal magasabb mellrákkockázata van, a prostatarákra pedig a kockázat 40 százalékkal emelkedik. A több mûszakos dolgozókra – a vizsgálat súlypontja itt a nõvéreken volt – hasonló számok adódtak.

    A kutatók szerint az eddigi ismeretek szerint a magasabb kockázatoknál különösen a fényviszonyok játszottak nagy szerepet: a fény a legfontosabb „idõjelzõ” a szervezet számára és befolyásolja a melatonin termelését is.

  • Akupunktúrával a rákos fájdalmak ellen

    Az akupunktúra jelentõsen enyhíti a mûtéttel kezelt fej-nyaktáji rákokban szenvedõ betegek fájdalmát, derül ki egy az Amerikai Klinikai Onkológusok éves kongresszusán.

    Nem gyógyítja meg a betegségeket ugyan, de sikeresen képes kezelni számos kínzó tünetet, például a légszomjat, szorongást, vagy depressziót, idült kimerültséget, fájdalmat, neuropátiát és a csont- és ízületi gyulladást.

  • A krón-betegségben szenvedõ gyerekek elsõsorban a lelki problémák miatt hiányoznak az iskolából

    A gyulladásos bélbetegségben szenvedõ gyerekek a sok hiányzás miatt nehézségekkel küszködnek. Azonban ezek a hiányzások elsõsorban nem a betegség velejárói, hanem a lelki problémák következményei, mint péládul a depresszió - írja egy új tanulmány.

    Egy ohio-i gyerekkórház kutatói megvizsgáltak 11 és 17 év között gyerekeket, akik egy része gyulladásos bélbetegségekben szenvedett (ez általában a krónbetegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás volt), másik részük egészséges volt. A diákok egy kérdõíven beszámoltak a szellemi egészségükrõl, az iskolában való szereplésükrõl és életminõségükrõl.

  • Tévhitek a reggelivel kapcsolatban

    Tévhitek a reggelivel kapcsolatbanA reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Reggelente - jobb esetben - csupán valami gyors harapnivaló után nézünk egy pohár tea vagy kávé mellé, hogy a kínzó éhségérzetet egy ideig megszüntessük. Akik pedig fogyókúráznak, még inkább igyekeznek kerülni a reggelit, az első étkezés időpontját minél későbbre szeretnék tolni. Ezzel azonban nem érik el a céljukat. Reggelizni mindenki számára ajánlott, és kellene is. Nem árt tehát néhány tévhitet eloszlatni a reggelizés körül.

  • A haemoglobin-alapú vérpótló készítmények növelik a halálozás kockázatát?

    A hemoglobin-alapú vérpótló készítmények használata 30 százalékkal növeli a halálozás kockázatát, és közel megháromszorozza a szívroham rizikóját, derült ki egy közzétett elemzés eredményeibõl.

    Már tíz éve publikált klinikai vizsgálatok is megkérdõjelezték a hemoglobin-alapú vérpótló készítmények biztonságosságát. Ha nyolc évvel ezelõtt, mikor a kétségek felmerültek, megvárták volna további vizsgálatok eredményét, talán elkerülhetõek lettek volna a készítmény alkalmazásához kapcsolódó halálesetek - állapítja meg az FDA.