rss
  • Számos dologra felhasználható a narancshéj

  • Számos dologra felhasználható a narancshéjMindannyian tudjuk, hogy a narancs egészséges gyümölcs, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal, és különösen a téli időszakban kedvelt. Azonban a narancshéj szinte mindig a szemetesbe kerül, pedig fel is tudnánk használni. A narancshéjban számos értékes tápanyag és illóolaj található, melyeket többek között a szépségápolásban is felhasználhatunk. Az alaposan megmosott narancshéjat (miután kifejtettük belőle a gyümölcsöt) tépkedjük kisebb darabokra, néhány napig szárítsuk jól szellőző helyen, majd kávédarálóban, robotgépben daráljuk meg.

    Két evőkanál joghurtból, két evőkanál narancshéj-porból és egy evőkanál mézből nagyszerű hidratáló és bőrfrissítő pakolást készíthetünk: kenjük fel az arcra és a nyakra, óvatosan masszírozzuk be, majd hagyjuk hatni 15 percig. Ezután langyos vízzel öblítsük le.
    Ha a mézet kihagyjuk, akkor narancsos-joghurtos arcradírt kaphatunk, mely nagyszerűen eltávolítja az elhalt hámsejteket, megtisztítja a pórusokat, megakadályozza a mitesszerek kialakulását. Kenjük fel a keveréket az arcunkra, hagyjuk 15-20 perc alatt megszáradni, majd nedves kézzel, óvatos, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük le az arcot. Ezután kézmeleg vízzel öblítsük is le a bőrünket.

    A narancshéjban található egyik vegyület, a d-limonén hatékonyan távolíthatja el a fogakról az elszíneződéseket, különösen akkor, ha azokat a dohányzás okozza. A narancshéjjal (a fehér, belső felével) egyszerűen dörzsöljük át a fogainkat, legalább 2 percen keresztül. Utána alaposan öblítsük ki a szánkat. Naponta többször is ismételhetjük!


    A narancshéjban rengeteg rost található, mely segíti a bélrendszer működését, sőt a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulhat, ezért akár el is rágcsálhatjuk. A narancshéj egyéb vegyületei pedig megakadályozzák a puffadást, a gyomorégést, a teltségérzetet és a túlzott gázképződést is. Étkezésünk után igyunk egy-egy csésze narancshéjból készült teát. Ennek elkészítése rendkívül egyszerű: a megtisztított, kisebb darabokra tépett és néhány napig száradni hagyott narancshéjat forrázzuk le vízzel, majd lefedve hagyjuk állni tíz percig.

    A narancs kellemes, jellegzetes, citrusos aromáját természetes légfrissítőként is felhasználhatjuk (a narancs illata ráadásul felvidít és segíti a koncentrálást is). A narancshéjat, egy evőkanál citromlevet, néhány rúd fahéjat és pár szem egész szegfűszeget tegyünk egy kis edénybe, öntsük fel fél liter vízzel, majd forraljuk össze. Hagyjuk tíz percig gyöngyözni, majd hűtsük le és töltsük spricnis üvegbe. Használat előtt alaposan rázzuk fel, és szórjuk körbe vele azt a szobát, melynek levegőjét szeretnénk felfrissíteni.


    A narancshéjjal kapcsolatban legyünk óvatosak, ugyanis a héjat különböző vegyszerekkel kezelhetik. Vásároljunk olyan narancsot, melyen fel van tüntetve, hogy a héja is biztonsággal fogyasztható, és ezt is alaposan mossuk meg tiszta vízzel!


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tanácsok téli vitaminmegõrzésre

    Különösen a téli idõszakban lenne fontos, hogy a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök, zöldség- és fõzelékfélék rendszeresen, naponta többször kerüljenek az asztalunkra, mert ezek lényegesek lehetnek az ilyenkor gyakoribb légúti betegségek megelõzésében. Mire kell figyelnünk a beszerzés, a tárolás, a tartósítás és az elkészítés során, hogy ezek az élelmiszerek minél kevesebbet veszítsenek értékes anyagaikból? A szüreteléstõl a fogyasztásig eltelõ idõ kulcskérdés, hiszen a termés vitamintartalma akkor a legmagasabb, amikor a zöldség-gyümölcs a legzamatosabb, legérettebb.

  • A testsúlycsökkenés három pillére - Felcím: A gyógyszerészeket is harcba hívják

    Európában mintegy 400 millió felnõtt túlsúlyos és minden hatodik (130 millió) kifejezetten kövér. A súlytöbblet jelentõs népegészségügyi probléma lett Magyarországon is: a felnõtt lakosság csaknem kétharmada (a férfiak 38, a nõk 28 százaléka) súlyfelesleggel küzd, 10-15 százaléka pedig elhízottnak mondható. A gyerekkori elhízás gyakorisága mintegy 15 százalék - hangzott el a Magyar Elhízástudományi Társaság nemrégiben tartott kongresszusán.

    Szakemberek a kóros súlytöbbletet tekintik a második legjelentõsebb - megelõzhetõ - haláloknak (a dohányzás után).

  • Az alvászavart csak részben indokolja az életkor

    New York - A nyolcvanas, kilencvenes éveikben járó emberek rövidebb ideig és némileg rosszabbul alszanak, de kevésbé érzik kialvatlannak, vagy álmosnak magukat. Az idõsek komolyabb alvászavarainak okát meg kell keresni és kezelni - összegzik eddigieknél kiterjedtebb tanulmányuk eredményét amerikai kutatók a Journal of the American Geriatrics Society címû szaklapban. Mark L. Unruh, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa és kutatócsoportja arra keresett választ, hogy az alvásproblémák az életkor számlájára írhatók-e, vagy érdemes ilyenkor más, egészségügyi okot keresni a háttérben és azt kezelni.

  • Azonosítottak egy génváltozatot, amely hajlamosíthat a magas vérnyomásra

    Amerikai kutatók azonosítottak egy génváltozatot, amely hajlamosabbá teszi az embereket a magas vérnyomásra azáltal, hogy szabályozza a szervezetben található nátrium mennyiségét. Bár a variációt eddig csak egy genetikailag homogén amish közösségben mutatták ki, a kutatók szerint minden ötödik fehér amerikai hordozza azt.

    A variáns ugyan csak 3,3 ponttal emeli a vérnyomást, ám segíthet a magasvérnyomás-betegség kezelésében, amely olyan szív-érrendszeri problémák rizikófaktora, mint a szívroham és a stroke.

  • A jó és a rossz szénhidrát

    Fogyókúra-programigazgatók és táplálkozástudósok tucatjával állítják össze a szénhidrátban szegény, vagy sok szénhidrátot tartalmazó étrendeket. Ám nem csak az számít, hogy mennyi szénhidrátot eszünk, hanem az is, hogy a sokféle szénhidrátból mit fogyasztunk és milyen arányban.

    Dr. Matos Lajos szívgyógyász professzor foglalja össze: miért fontos, hogy étkezéskor figyelemmel legyünk a különféle szénhidrátoknak a szervezetre gyakorolt hatására.

  • A pókok 'félelemhálózatot' aktiválnak

    Bécs - A pókok több félelmet keltenek, mint a náluk veszélyesebb állatok. Ezt bizonyítja a würzburgi egyetem egy kísérlete, amelynek eredményei a New Scientist címû folyóiratban jelentek meg.

    "A pókoknál teljesen felértékelõdik a kockázat.

    A tényleg veszélyes állatoktól, mint az allergiás reakciót kiváltható méhektõl és darazsaktól jóval kevésbé undorodnak és félnek az emberek" - mondta a kutatás vezetõje, Georg W. Alpers a Der Standard címû osztrák lapnak.

  • Kivi: nagy mennyiségű tápanyag és kevés kalória

    Kivi: nagy mennyiségű tápanyag és kevés kalóriaA kivi gyümölcs nagy mennyiségű tápanyagot, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaz. A kivi lehetséges egészségügyi előnyei közé tartozik a bőrtónus és -textúra javítása, a vérnyomás csökkentése, valamint a szívbetegség és az agyérgörcs megelőzése is. A kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin, a magnézium és a foszfor nagy mennyisége is fellelhető. A kiviben ráadásul több a C-vitamin, mint a legtöbb más gyümölcsben. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztását már régóta összefüggésbe hozzák a szívbetegség, a diabétesz, a rák és más betegségek csökkent kockázatával.

  • Döbbenet! Õsi vírus van az emberi génállományban

    Az emberek génkészletében ott van egy olyan õsi állati vírus, amellyel elõdeink 40 millió évvel ezelõtt fertõzõdhettek meg, állítják japán tudósok, akik kutatásukról a Nature címû brit tudományos hetilap szerdai számában közöltek tanulmányt.

    A betolakodót bornavírusnak hívják a németországi Borna város nevébõl. Az 1970-es években fedezték fel mint kórokozót, amely az agyat fertõzi meg. Magát a betegséget 1885 óta ismerik, amikor Bornában egy egész lovasezred lóállományát irtotta ki a rejtélyes vírus.

  • Minél több faj hal ki, annál több a kórokozó

    Az egyre csappanó fajgazdagság kedvez a kórokozók elterjedésének, veszélyeztetve az emberi egészséget - állapították meg amerikai kutatók korábbi tanulmányok kiértékelésébõl. A fertõzõ megbetegedések növekedésének oka elsõsorban abban rejlik, hogy számos állat és növény kihalásával olyan szervezetek tudnak elszaporodni, amelyek közvetve vagy közvetlenül kedveznek a kórokozók elterjedésének. A jelenség minden lehetséges patogén szervezetet érint, vírusokat, baktériumokat és gombákat egyaránt - írja a New York-i Bard Egyetem csapata.

  • Kamillateával a cukorbetegség ellen?!

    A walesi-japán kutatócsoport az eredmények láttán azt mondta: érdemes megfontolni, hogy a jövõben olyan kamilla alapú gyógyszereket kísérletezzen ki, amelyekkel kezelhetõ a cukorbetegség. A brit cukorbetegséget kutató csoport vezetõje szkeptikus. A kamillát õsidõk óta használják a kifáradt idegek csillapítására, emellett nyugodt alvást is biztosít. A kutatók egy most elkészült tanulmányban arra mutattak rá, hogy a kamillatea csökkenti a vércukor szintet, továbbá segít megelõzni a cukorbetegség miatt kialakuló betegségek – mint például a vakság, a vese-rendellenességek, valamint az ideg- és keringési rendellenességek – kialakulását.

  • A mosópor is okozhat allergiát

    A mosóporokat és tisztítószereket forgalmazó cégek két jelzõvel igyekeznek megnyerni a fogyasztókat a termékek megvásárlására. A kulcs minden esetben a nagy tisztító erõ és a tartós, kellemes illat.

    Gyakran azonban épp ezek okozzák a kellemetlen panaszokat is: a testszerte jelentkezõ kiütések és bõrvörösség a mosópor- allergia tünete is lehet.

    A mosási szokások terén és a mosószerek összetételében is jelentõs változások történtek az elmúlt évtizedek során.

  • A tüdõrákszûrés negatív eredménye engedélyt jelent a dohányzásra?

    Holland kutatók eredményei azt mutatják, hogy azok a férfiak, akiknek tüdõrákszûrése negatív lett, kevésbé hajlanak a dohányzásról való leszokásra, mint azok, akiké nem meggyõzõ vagy késõbbi kontrollt igényel.

    A korán felismert tüdõrákot mûtéttel jó eséllyel lehet gyógyítani, ám a bizonytalan tünetek miatt a korai diagnózis ritka, általában már szétterjed a daganat, mire megállapítják a betegséget.

    Világszerte 1,2 millió embert öl meg évente a tüdõrák.

  • A kellemes hang nem feltétlen párosítható a tökéletes testhez

    A csábos hangú emberek teste általában szimmetrikusabb, ha közelebbrõl is megvizsgáljuk, ami azt sejteti, hogy a hallás útján szerzett tapasztalataink befolyásolják azt, amit látunk.

    "Az ember hangja jelentõs mennyiségû biológiai információt hordoz – állítja Susan Hughes a readingi Albright Fõiskola fejlõdéspszichológusa - befolyásolhatja az egyes személyek társas észlelését.” Hughes, akinek tanulmánya a Journal of Nonverbal Behavior júniusi számában jelent meg, arra figyelmeztet, hogy egy vonzó hang nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gazdája szép arcú.

  • A cigaretta nem mindenkinél csökkenti a stresszt

    A dohányzás elhagyását követõ egy év elteltével csökken a stressz szintje, a visszaszokó emberek egy része pedig ugyanolyan stresszben él, mint korábban - állapította meg egy brit tanulmány. Londoni kutatók az Addiction címû szakfolyóiratban számoltak be 469 dohányos bevonásával készült vizsgálataik eredményérõl.

    A szívproblémájuk miatt kórházba került páciensek valamennyien megpróbáltak leszokni káros szenvedélyükrõl.