rss
  • A nagyobb születési súly nagyobb esély a szívritmuszavarra

  • A születéskor nagyobb testsúlyú babák felnõttkorukban nagyobb valószínûséggel bajlódnak a leggyakoribb ritmuszavarral, a pitvari fibrillációval, mint a kisebb újszülöttek. A Circulation szaklap szerkesztõi egy dán és egy amerikai szaktekintély véleményét is kérték ennek a különös megfigyelésnek a magyarázatára, de ez egyelõre csak vitát eredményezett. A szív szabályos, ritmusos mûködését a felsõ, kisebb szívüregek, a pitvarok között elhelyezkedõ ritmusképzõ hely, a szinuszcsomó biztosítja. Innen indul ki ütemesen az inger, mely lefut a szívkamrákra és azokat összehúzódásra készteti.

    Bizonyos betegségekben, vagy a kor elõrehaladásával elõfordul, hogy ez az óramû pontosságú ritmusképzés fölborul: a pitvarok igen szaporán húzódnak össze, remegnek és ezek az ingerek szabálytalanul, össze-vissza vezetõdnek le a szívkamrákba. Ez a leggyakoribb szívritmuszavar és az okot nem mindig lehet tisztázni. Most egy meghökkentõ összefüggésre derült fény egy nemzetközi kutatócsoport munkájának eredményeként.

    Évtizedekkel korábban fölvetõdött, hogy az egészségügyben dolgozóknál foglalkozásuk miatt eleve kötelezõ a rendszeres orvosi vizsgálat. Ha hozzájárulnak, hogy nevük nélkül, de ezeket az egészségügyi adataikat tudományos célra fölhasználják, sok ezer nõ és férfi sokféle adatát lehet értékelni.

    Ezzel kapcsolatban a nõk egészségének vizsgálata, angolul Women's Health Study (WHS) már évek óta igen érdekes megfigyelésekre adott lehetõséget. A tanulmányban 39 876, egészséges egészségügyi dolgozó különbözõ adatait hasonlították össze. Most David Conen vezetésével egy munkacsoport azon nõk szívének állapotát hasonlította össze, akiknek a születési testsúlya pontosan ismert volt.

    Ezek a születési adatok 27 982 orvosnõ, ápolónõ, asszisztens adattárában szerepeltek. A megfigyelési idõ átlagosan meghaladta a 14 évet. A tanulmány kezdetén a résztvevõk 45 évesnél fiatalabbak voltak és szívritmuszavar egyiküknél nem sem volt észlelhetõ.

    A pitvarremegés, a fibrilláció a 14 esztendõ során a vizsgálati alanyok 2,6 százalékában jelent meg. Amikor a kutatók a résztvevõk születési testsúlya alapján sorba rendezték az adatokat, kiderült, hogy a nagyobb súlyú babák ritmuszavar kockázata felnõtt korukra arányosan növekedett.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Ryanair-kényszerleszállás: halálos is lehet az élelmiszerallergia

    Budapest - A darázsméreg, a gyógyszerek és az élelmiszerek válthatják ki a legsúlyosabb allergiás reakciókat, akár halálos anafilaxiás sokkot is okozhatnak - tudta meg az MTI Balogh Katalintól, a Budai Allergia Központ szakorvosától. Az allergológust azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy a Ryanair egyik gépe kényszerleszállást hajtott végre kedden az egyik utas gombaallergiája miatt.

    Az allergológus szerint nagyon ritka a gomba által kiváltott allergia, praxisában nem fordult elõ. Fõként gyerekeknél tapasztalt gombaspóra okozta légúti allergiát, gomba által kiváltott élelmiszerallergiával eddig a szakirodalomban sem találkozott.

  • Agysejtek útján hizlal a torta

    Amikor telített zsírokban gazdag ételeket eszünk, azok az agysejtekbe jutva gátolják azt a fékezõ rendszert, amelyik leállítaná elszabadult étvágyunkat, ezért éppen akkor nem hagyjuk abba az evést, amikor kellene. Az emberi tapasztalatot alátámasztó állatkísérlet eredményeit az amerikai Deborah Clegg és munkatársai ismertették a Journal of Clinical Investigation folyóiratban, megvilágítva, hogy milyen bonyolult idegrendszeri folyamatok indulnak meg a szervezetben, amikor már tele van a gyomrunk, de még továbbra is folytatjuk az étkezést.

  • Hatásos gyógyszer segíti az infarktus utáni gyógyulást

    Amikor Kanadában a társadalombiztosítás a rászoruló betegeknek elõzetes engedélyezés nélkül lehetõvé tette, hogy azonnal hozzájussanak a klopidogrel tablettához, a koszorúértágítás eredményei lényegesen javultak. A fontos, világszerte érvényes eredményeket a legtekintélyesebb orvosi folyóirat, a New England Journal of Medicine közölte. Jól szervezett egészségügyi ellátású országokban heveny szívinfarktus gyanúja esetén a rohammentõ késedelem nélkül olyan kórházba viszi a beteget, ahol azonnal szívkatéteres vizsgálat történhet és a súlyosan beszûkült, vagy éppen elzáródott koszorúeret megnyitják, kitágítják.

  • Csapvízzel a fogszuvasodás ellen

    Csapvízzel a fogszuvasodás ellenAz ausztrál Adelaide-i Egyetem nemzetközi kutatócsoportja minden idők legerősebb bizonyítékát találta arra, hogy az ivóvízzel szervezetbe kerülő fluorid jótékonyan hat a felnőttek fogazatára. A témára irányuló első népességszintű kutatás eredménye alapján a fluoridos víz segít a fogszuvasodás megelőzésében, méghozzá minden felnőtt esetében, kortól függetlenül. Főleg azoknál figyelhető meg a pozitív hatás, akik életük nagy részében folyamatosan biztosították a szükséges mennyiséget. Jelen tanulmány 3800, 15 éven felüli ausztrál lakost vett górcső alá.

  • Gyógynövényekkel az influenza ellen

    Bár az influenzát ma már oltással könnyedén megelõzhetjük, a gyógynövények is kiváló szolgálatot tehetnek, ha a betegség felütné a fejét. Megszüntetik a gyengeséget és általában véve erõsítik szervezetünket.

    A legjobb gyógyír ilyenkor a pihenés, valamint a sok folyadék fogyasztása, melyre a gyógyteák kiváló alternatívát nyújtanak. Fõként akkor, ha az alábbi gyógynövényekbõl készülnek, melyek nagy segítségünkre lehetnek az influenza kigyógyításában is. Az influenzát mindenképpen érdemes komolyan venni, hiszen szövõdményei igen súlyosak lehetnek.

  • Kávé és a cigaretta általában kéz a kézben járnak

    Úgy tûnik, valóban jó oka van annak, hogy a kávé és a cigaretta általában kéz a kézben járnak. A Kansas Állami Egyetem pszichológiai tanszékének kutatásai szerint a nikotin ereje abban rejlik, hogy erõsíti az örömérzetet.

    Így annak a dohányosnak, aki szeret kávét inni, a nikotin hatására még jobban esik a kávé. A kutatók szerint ez lehet a magyarázata annak, hogy miért ilyen nehéz lemondani a cigarettáról. "Minden dohányosnak megvan a saját maga kis rituáléja - nyilatkozta Matthew Palmatier professzor.

  • A felnõttkori elhízás csecsemõkorban kezdõdik

    Boston - A felnõttkori kövérség kritikus idõszakát az élet elsõ hónapjai jelentik. A meglepõ és sokak számára lehangoló tudományos tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition folyóirat közölte.

    Számos kutatócsoport foglalkozik az elhízás, a kövérség kérdéseivel, mert a súlytöbblet a világszerte legtöbb halált okozó szív- és érbetegségek egyik fontos kockázati tényezõje.

  • Életmódváltoztatással a rák ellen

    Egészséges étrend, rendszeres testmozgás és stresszcsökkentés jótékonyan befolyásolja a rák ellen szerepet játszó géneket, gátolja a rákot elõidézõ gének mûködését. - állítják ezt a legújabb vizsgálatok eredményei.
    A vizsgálatban 30 korai stádiumú prosztatarákos férfi szerepelt. Átlagos életkoruk 62,3 év, a rákra jellemzõ fehérje (biomarker), az ún. prosztataspecifikus antigén (PSA) átlagos szintje 4,8 ng/ml.
    A rák súlyosságát jelzõ másik pontszám, a Gleason-pont átlaga 6 volt.

  • Megérné meggyógyítani a rákbetegeket

    gyógyulást segíteni!

    Budapest - Miközben gyógyszerkiadásunk megfelel az európai átlagnak, rákgyógyításra feleannyit se költünk mint az unióban általában, a legújabb készítményekhez való hozzáférésben pedig sereghajtók vagyunk.

    Ezek a fõ megállapításai annak a nemzetközi kutatásnak, amelyben az országok gyógyszerhez való hozzáférését, a rákbetegség társadalmi terheit, elõfordulási és halálozási adatait vetették össze a kutatók.

  • Miért van rosszabb kedvünk a télen?

    Párizs - A tél beköszöntével elõfordul, hogy az ember lelkiállapota minden ok nélkül leromlik - majd azután tavasszal helyreáll a dolgok rendes menete. Európában a lakosság 15-25 százaléka mondja magáról, hogy érzékeny erre a "szezonális pszichológiai változásra" - 2-3 százalék pedig egyenesen "szezonális depresszióról" beszél, s mindez fõleg a nõket sújtja.

    A Science et Vie címû francia tudományos havilap beszámolója szerint nincs egyetlen olyan biológiai mechanizmus sem, amely önmagában, egyes egyedül magyarázná ezeket a zavarokat.

  • A gránátalma leve segíti a súlyos vesebetegeket

    A gránátalmalé erõsen antioxidáns hatású, és emiatt szinte minden betegség kezelésére ajánlják, a ráktól a szívbajokig.

    Izraeli kutatók az amerikai vesegyógyászok idei tudományos ülésén ismertették eredményeiket, amelyek szerint ez a gyümölcslé jelentõsen javítja a mûvese kezelésre szoruló betegek állapotát is.

    Az izraeli Nyugat-Galileai Kórház szakemberei Baty Kristal vezetésével 101 vesebeteget vizsgáltak.

  • A rendszeres kávéfogyasztás megvéd a felnõttkori cukorbetegségtõl?

    A rendszeres kávé- vagy a feketetea-fogyasztás bizonyos mértékben megvéd a felnõttkori cukorbetegségtõl, míg a zöld teának ilyen jótékony hatását nem észlelték. A kávékedvelõk számára biztató vizsgálati eredményt az American Journal of Clinical Nutrition októberi száma közölte.

    A világ számos részében foglalkoztak azzal, hogy az utolsó évtizedben mind gyakoribb cukorbetegség kialakulását miként lehetne csökkenteni. A skandináv országokban több tanulmány igazolta, hogy a rendszeres kávézás gátolja a cukorbaj kialakulását.

  • A szülés utáni depresszió lehetséges oka

    Cambridge (Massachusetts) - A szülés utáni depresszió lehetséges magyarázatát adja Módy István, a Magyar Tudományos Akadémia külsõ tagja a Neuron címû szakfolyóirat július 31-én megjelent számában.

    Módy és munkatársa, Jamie Maguire a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen egérkísérletekben megállapították, hogy egy speciális fehérjecsoportnak, a GABA receptoroknak egyes agyi idegsejtek felszínén megváltozott mûködése okozhat szülés utáni depressziót, vagy pszichózist.

  • Csökkenthetõ a zsíros ételek egészségkárosító hatása

    A vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben található vegyület megakadályozhatja a zsíros ételek egészségkárosító hatását – állítják az izraeli Táplálkozástudományi Kutatóintézet munkatársai. Ahogy a benzin is jobban hajtja a motort a különbözõ adalékok hatására, úgy lehetne a túl zsíros ételek egészségre káros hatásait is csökkenteni. Dr. Joseph Kanner munkatársaival felfedezte, hogy a vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben természetesen megtalálható polyfenolok a zsíros ételekkel együtt fogyasztva csökkenthetik annak káros hatásait.