2020.11.26. - Virág

Sok nõ hal meg szélütésben

Sok nõ hal meg szélütésben
A magas vérnyomás folytatása lehet agyi katasztrófa, ami ritkábban járna olyan súlyos következményekkel, mint az ma gyakran tapasztalható, ha az emberek ismernék a szélütés kezdõdõ tüneteit. Az Amerikai Szív Szövetség ezzel foglalkozó folyóirata, a Stroke az Egyesült Államokban elszomorító eredményû vizsgálatok adatait ismertette.

A közelmúltban a leggyakoribb szívritmus-zavarban szenvedõ nõket kérdezték meg betegségükrõl és arról, hogy ennek mi a legnagyobb veszélye.
A ritmuszavar a pitvari fibrilláció volt, amikor a szív felsõ ürege, a pitvar ütemes összehúzódások helyett csak remeg, fibrillál. Ilyenkor a szív kamráinak mûködése teljesen szabálytalanná válik.

Ez önmagában nem jelent nagyobb bajt: milliók élnek világszerte a szabálytalanul ütõ szívvel, de a pitvar sarkában lévõ csücsökben, a fülcsében megalvadhat a vér, az alvadékból leszakadó rész a véráramlással elúszva megakadhat valamelyik szervben, és ott dugóként elzárhatja az eret blokkolva a keringést.

Ilyenkor az agyi erek különösen veszélyeztettek, és ez akár halálhoz vezethet, vagy a agyi katasztrófát szenvedõ ember bénulását. Az amerikai vizsgálat azt igazolta, hogy az ilyen ritmuszavarral élõ nõkbõl csak minden ötödik tudja, milyen veszéllyel kell szembenéznie, ha nem kap megfelelõ gyógyszeres kezelést.

A tanulmány kiemeli: a gyengébb nem tagjainak többsége azzal sincs tisztában, hogy a nõk halálának harmadik, leggyakoribb oka az agyi katasztrófa, a szív- és érrendszeri betegségek és valamennyi, rosszindulatú daganat után.

"A nõknek figyelniük kellene az agyi katasztrófa megelõzésére és tudni kellene a szélütés elõjeleit" - hangsúlyozta Lori Mosca, az Amerikai Szív Szövetség Pirosban a nõkért mozgalmának szóvivõje. Ennek a hat éve kezdett mozgalomnak a célja, hogy mindenki megértse: a nõk ugyanúgy elsõsorban szív- és érbetegségben halnak meg, mint a férfiak. Ennek a szimbóluma egy piros nõi ruha.

Azonnal mentõt kell hívni, ha valaki azt érzi, hogy valamelyik végtagja vagy arcának egyik fele gyengébb lesz vagy nem is mozog, ha nem tud világosan beszélni vagy nem érti meg, amit neki mondanak, ha egyik, vagy mindkét szemének látása hirtelen megromlik, ha nem tud biztosan mozogni, szédül és elveszti az egyensúlyát, vagy minden ok nélkül igen erõs fejfájása támad.