2020.12.05. - Vilma

A konyhában, fürdõszobában tartott vitamin gyorsan hatástalanná válik

A konyhában, fürdõszobában tartott vitamin gyorsan hatástalanná válik
A lakás nedves levegõjû helyiségeiben tárolt vitaminok és táplálék-kiegészítõk rövid idõ alatt tönkremehetnek, és akkor hiába szedjük õket: a remélt gyógyhatás nem érvényesül.

A figyelmeztetõ tájékoztatást a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat legújabb száma közölte.A vitaminok és a táplálék-kiegészítõk vásárlása, rendszeres bevétele általános szokássá vált. A médiában nem kis hányadot töltenek ki a készítmények reklámjai. Nem sok szó esik viszont az ilyen szerek megfelelõ tárolásáról, és arról, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan ezek lejárati idejére is figyelni kell.
Lisa Mauer kétféle C-vitamin készítmény eltarthatóságát vizsgálta különbözõ hõmérsékleti viszonyok között és a levegõ változó páratartalma esetén. A táplálkozástudomány elismert szakértõje már korábban is sokat foglalkozott az élelmiszerek raktározásának kérdéseivel, mostani tanulmánya a gyógyszeripar vitaminokat gyártó cégeinek körében is feltûnést keltett.

Nyáron a liszt vagy a cukor a párás melegben összetapad. Ez különösen akkor fordul elõ, ha a hõfok és a páratartalom erõsen ingadozik. Az ilyen változások nehezebbé teszik felhasználásukat a konyhában, és kémiai eltéréseket is elõidézhetnek. A vitaminok, gyógyhatású készítmények esetén a hullámzó környezeti körülmények már a hatást is ronthatják.

"Ha az anyag átnedvesedik, a hatóanyag részben feloldódik, a minõség csökken és a készítmény eltarthatósága is megrövidül" - írta Mauer. Véleménye szerint a C-vitamin esetén akár egy hét elég ahhoz, hogy a várt gyógyító hatás elmaradjon. Ez függ attól is, hogy milyen formában készült a patikaszer: a jól záró fémdobozban lévõ tabletta nagyobb biztonságban van, mint a mûanyag edényben vagy zacskóban tárolt por.

A fürdõszoba és a konyha a legrosszabb hely gyógyszerek tartására, mert mind a páratartalom, mind a hõmérséklet erõsen ingadozik. Amikor a vitamint tartalmazó edényt ezeken a helyeken kinyitjuk, minden egyes alkalommal megváltozik a páratartalom. Fürdõszobában, hosszú zuhanyozás után a levegõ páratartalma elérheti a 98 százalékot is.