2025.07.15. - Henrik, Roland

Cukorbetegeknek is jó a dióevés

Cukorbetegeknek is jó a dióevés
A dió rendszeres ropogtatása javítja a cukorbetegek ereinek állapotát és csökkenti koleszterinszintjét, ezért igen jót tesz az egészségüknek. A biztató hírt a betegségek megelõzésével foglalkozó Amerikai Kollégium kongresszusán ismertették.

A csonthéjas gyümölcsök - dió, mogyoró, mandula - rendszeres fogyasztása nem csak finom, de egészséges is. Ezt sok évszázados tapasztalatok igazolták, de pontos magyarázata eddig sok szempontból nem volt ismert.

bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06


Vizsgálatok kimutatták, hogy a magvakban lévõ, többszörösen telítetlen zsírok, különösen az omega-3-zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében kedvezõ hatásúak. Azt is bizonyították, hogy ezek a gyümölcsök növényi rostokban gazdagok, sok bennük a magnézium és többféle B-vitamin.

David L. Katz és munkatársai felnõttkori cukorbetegségben szenvedõ betegeket vizsgáltak. A 24 nõ és 10 férfi átlagos életkora 58 év volt. Ezek az önként jelentkezõ emberek beleegyeztek abba, hogy véletlenszerû választás szerint a csoport egyik felében lévõk a megfelelõ étrend mellé naponta hat dekányi diót is fogyasztanak, a másik csoport tagjai ugyanezt a diétát, de dió nélkül.

A tudományos vizsgálatok szabályai szerint mindkét csoport tagjai nyolc hét után váltottak: aki az elsõ két hónapban diót is kapott, az a második menetben dió nélkül ette végig a következõ idõszakot, a másik csoportba tartozók pedig fordítva.

Mind a vizsgálati idõszakok elõtt, mind azok után részletes laboratóriumi és érvizsgálatok történtek. A dióval kiegészített diéta végén a "rossz" LDL koleszterinszint csökkent. A vizsgálatok azért meggyõzõek, mert minden résztvevõ adatait a saját, kétféle diétán mérhetõ eredményeihez lehetett hasonlítani.

Az erek mûködésének egyik legérzékenyebb megfigyelési módja, amikor a kar verõerének áramlását mérik különbözõ, az érbe beszúrást nem igénylõ, bármikor ismételhetõ technikákkal. A Yale Egyetem kutatói így bizonyították, hogy a dióevés idõszakában a vizsgálati alanyok ereinek tágulékonysága jelentõsen fokozódott.

A tanulmány során elrágcsált dió naponta 365 kalóriát jelentett és a vizsgálat alanyainak súlya nem változott, de Katz doktor hangsúlyozza, hogy az egészséges csemege adagjára is figyelni kell.