A csonthéjas gyümölcsök - dió, mogyoró, mandula - rendszeres fogyasztása nem csak finom, de egészséges is. Ezt sok évszázados tapasztalatok igazolták, de pontos magyarázata eddig sok szempontból nem volt ismert.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
David L. Katz és munkatársai felnõttkori cukorbetegségben szenvedõ betegeket vizsgáltak. A 24 nõ és 10 férfi átlagos életkora 58 év volt. Ezek az önként jelentkezõ emberek beleegyeztek abba, hogy véletlenszerû választás szerint a csoport egyik felében lévõk a megfelelõ étrend mellé naponta hat dekányi diót is fogyasztanak, a másik csoport tagjai ugyanezt a diétát, de dió nélkül.
A tudományos vizsgálatok szabályai szerint mindkét csoport tagjai nyolc hét után váltottak: aki az elsõ két hónapban diót is kapott, az a második menetben dió nélkül ette végig a következõ idõszakot, a másik csoportba tartozók pedig fordítva.
Mind a vizsgálati idõszakok elõtt, mind azok után részletes laboratóriumi és érvizsgálatok történtek. A dióval kiegészített diéta végén a "rossz" LDL koleszterinszint csökkent. A vizsgálatok azért meggyõzõek, mert minden résztvevõ adatait a saját, kétféle diétán mérhetõ eredményeihez lehetett hasonlítani.
Az erek mûködésének egyik legérzékenyebb megfigyelési módja, amikor a kar verõerének áramlását mérik különbözõ, az érbe beszúrást nem igénylõ, bármikor ismételhetõ technikákkal. A Yale Egyetem kutatói így bizonyították, hogy a dióevés idõszakában a vizsgálati alanyok ereinek tágulékonysága jelentõsen fokozódott.
A tanulmány során elrágcsált dió naponta 365 kalóriát jelentett és a vizsgálat alanyainak súlya nem változott, de Katz doktor hangsúlyozza, hogy az egészséges csemege adagjára is figyelni kell.