rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Egy-két pohár ital segít a nõi karcsúság megõrzésében

  • Könnyebben tartják meg egészséges testsúlyukat azok a nõk, akik naponta egy-két pohár vörösbort, sört vagy röviditalt elfogyasztanak, mint azok, akik egyáltalán nem isznak alkoholt. A bostoni Brigham and Women's Hospital munkatársai több mint 19 ezer normál testsúlyú, 39 évesnél idõsebb amerikai nõt kérdeztek ki italozási szokásaikról, majd 13 éven át figyelemmel követték õket. Az Archives of Internal Medicine címû szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint 7346 nõ, a megkérdezettek 38 százaléka vallotta, hogy egy csepp alkoholt sem iszik.

    A válaszadók egyharmada (6312 nõ) mondta, hogy naponta átlagosan 5 grammnál kevesebb alkoholt fogyaszt (egy pohár ital általában 10 gramm alkoholt tartalmaz). A felmérésben részt vevõ nõk 20 százaléka ivott napi öt-tizenöt gramm, 6 százaléka 15-30 gramm, 3 százaléka pedig napi harminc grammnál több alkoholt, vagyis legalább napi 2-3 italt.

    A 13 éves követési periódus alatt azok a nõk híztak a legtöbbet (átlagosan 3,63 kilogrammot), akik egyáltalán nem ittak alkoholt, és azok a legkevesebbet (1,55 kilogrammot), akik napi két italt fogyasztottak. A szerzõk azonban óvnak attól, hogy a nõk az alkoholt használják az elhízás elleni küzdelmük eszközeként, hiszen az italozással számos egészségügyi és pszicho-szociális probléma is összefüggésbe hozható.

    A követés 13 éve alatt az eredetileg normál testsúlyú nõk 41 százaléka lett túlsúlyos vagy elhízott, a legkisebb eséllyel azok, akik 15-30 gramm alkoholt vettek magukhoz naponta valamilyen formában.

    Lu Wang kutatásvezetõ szerint az alkoholt fogyasztó nõk fizikailag aktívabbak voltak, mint azok, akik egyáltalán nem ittak. A szakember úgy véli, a mérsékelt alkoholfogyasztás hatására a nõk több energiát égetnek el, mint amennyit az alkohollal magukhoz vesznek, ez magyarázhatja a felmérés eredményét.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tanulmány: a bélflóra megváltozása állhat az allergia hátterében

    Egyes bélben élõ baktériumok az allergia nagyobb arányát, krónikus gyomorbántalmakat, sõt elhízást okozhatnak a tehetõs, iparosodott társadalmakban élõ gyerekeknél olasz kutatók szerint.

    Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmányban az Európai Unióban, valamint Burkina Faso eldugott falvaiban élõ gyerekek bélbaktériumait hasonlították össze, és elegendõen sok különbséget találtak, amelyek megmagyarázhatják, miért nagyobb a krónikus allergiás esetek és az elhízás aránya a nyugati típusú társadalmakban.

  • Gátolja a mellrákszer hatását egy elterjedt hangulatjavító gyógyszer

    A paroxetin hatóanyagú népszerû antidepresszáns akadályozhatja az emlõrák elleni tamoxifennel történõ kezelést, a pácienseknél gyakoribb visszaesést okoz és nagyobb a halásos kimenetel kockázata - közölték kanadai kutatók kedden.

    A British Medical Journal címû szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nõk, akik paroxetin hatóanyagú Paxilt szedtek a tamoxifennel való mellrákkezeléssel egyidejûleg, nagyobb valószínûséggel haltak meg az emlõtumor miatt.

  • Kétkezi munka a szellemi fejlõdésért

    London - A brit gyerekek szellemi fejlõdése veszélybe került, mivel sem az iskolában, sem otthon nem végeznek manuális tevékenységet - jelentették be egy friss tanulmány szerzõi hétfõn.

    Az iskolákból számûzték a fa- és fémmunkákat, mindenféle kézmûvességet, autószerelést, de még a zenét is. A gyerekek otthon számítógépes játékokkal múlatják az idõt, ezáltal lassacskán a brit társadalom a "csavarhúzó helyett szoftver" állapotába kerül - összegzik a kutatók a Ruskin Mill Oktatásügyi Szövetség megbízásából készült jelentésben.

  • Tartáshibák megelőzése és kezelése a vakáció idején

    Tartáshibák megelőzése és kezelése a vakáció idejénA nyári szünidő alatt sokszor nagy fejtörést okoz a szülőknek a gyermekek elhelyezése, programjuk megszervezése. A tanév során gyermekeink nagyon leterheltek, minden nap cipelik, a kisebbeknél sokszor nehezebb iskolatáskát, egész nap görnyednek az iskolapadban. A tartáshibák kialakulásának legnagyobb része a mozgásszegény életmódból eredeztethető. Ha a vakáció során is csak otthon ülnek a négy fal között, ha egész napjukat a televízió, a számítógép társaságában, és mindenfajta egyéb okosnak mondott elektronikai eszközeikkel bíbelődnek, akkor borítékolható a hanyag tartás, s ennek következményei.

  • Személyre szabott kezelést keresnek az elõrehaladott prosztatarákra

    Washington - Amerikai kutatók személyre szabott módszert fejlesztenek ki elõrehaladott prosztataráktól szenvedõ férfiak számára - számoltak be róla a Journal of Clinical Oncology címû szaklap ehavi számában.

    Az új módszer olyan páciensek kezelésére hivatott, akiknél a daganat továbbterjedt a csontokra, valamint a szervezet más részeire is, és a betegség lassítását célzó hormonkezelések hatástalannak bizonyultak.

  • Az articsóka nemcsak finom, de az emésztési problémákon is segít

    Az articsóka nemcsak finom, de az emésztési problémákon is segítA mediterrán területekről származó növényt már az ókori görögök és rómaiak is termesztették, fogyasztották, és gyógynövényként alkalmazták. Az articsóka a gazdagság és a jólét jelének számított, az ünnepségeken és lakomákon kulináris különlegességként szolgálták fel. A 15. században az angol és francia nemesség körében ínyencségnek számított, s emésztést könnyítő hatását már régen is ismerték. Az articsóka fő hatóanyaga a cinarin, ami jótékonyan hat az epeműködésre, elősegíti az epeváladék kiválasztását, ezáltal a nehéz, zsíros ételek könnyebben emészthetők lesznek.

  • Dohányzás és szembetegség: újabb erõs bizonyítékok

    Egy újonnan készült, az eddigieknél átfogóbb felmérés szintén megerõsítette azt a korábban már több kutatás által is feltárt összefüggést, amely szerint a dohányosok hosszú távon fokozottan veszélyeztetettek az idõskori sárgafolt-elfajulás kialakulása és súlyosbodása szempontjából. A dohányzás már korábban is kiemelt helyen szerepelt az idõskori sárgafolt-elfajulás (age-related macular degeneration, AMD) elkerülhetõ kockázati tényezõinek listáján (lásd például az egyik korábbi, 715 résztvevõvel végzett kutatás eredményét: A dohányzás csaknem háromszorosára növeli az idõskori látásromlás kockázatát).

  • A jeges tea rendszeres fogyasztása megnövelheti a vesekõ kialakulásának kockázatát

    A statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokban a népesség 10 százalékát érinti az erõs fájdalommal járó vesekõ.
    Egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy a jeges tea rendszeres fogyasztása megnövelheti a vesekõ kialakulásának kockázatát.

    A Loyola Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói a vizsgálatok során megállapították, hogy a nyári melegben nagy népszerûségnek örvendõ frissítõ ital, a jegestea nagy mennyiségû oxalátot tartalmaz.

  • Felére csökkenthetõ a nõk a korai halálozásának kockázata?

    Felére csökkenthetik a nõk a korai halálozás kockázatát, ha olyan egészségesebb életmódot választanak, amelyet brit kutatók javasolnak nagyszabású tanulmányukban.

    A dohányzás kerülésével, rendszeres testedzéssel, egészséges táplálkozással és a testsúly kordában tartásával elkerülhetõ a krónikus betegségek miatti korai halálozás 55 százaléka - állítja a British Medical Journal címû folyóiratban megjelent publikáció, amely közel 80 ezer, 34-59 év közötti nõ 24 esztendõn át történõ rendszeres megfigyelése alapján készült.

  • Vörös rizs a szívroham ellen

    Philadelphia - Jelentõsen csökkentette a szívroham ismétlõdésének kockázatát, javította a betegek életkilátásait a kínai vörös rizsbõl származó gyógyszerkészítmény koszorúérbetegeknek adva. A nagy kínai tanulmány eredményeit az amerikai szívgyógyászok szaklapja közölte.

    Kínában és a Távol-Keleten évszázadok óta fogyasztják a vörös rizst, ami úgy készül, hogy a fehér rizst vörös színû élesztõgombával kezelik, ami a kínai konyhában fontos fûszer, tartósítószer, ételkiegészítõ. A pekingi kacsa különös színe ugyancsak a vörös rizsnek köszönhetõ.

  • Kapcsolatot fedeztek fel a biológiai óra és az anyagcsere között

    Molekuláris kapcsolatot fedeztek fel a napi bioritmus, vagyis biológiai óra és az anyagcsere között. Ez az eredmény új utat nyithat a cukorbetegség, az elhízás és más kapcsolódó betegségek gyógyításában.

    A 24 órás napi bioritmus felborulása alapvetõen befolyásolja az emberi egészséget, és anyagcserezavarokhoz, álmatlansághoz, depresszióhoz, szívkoszorúér-megbetegedéshez és rákhoz vezethet. Egy nélkülözhetetlen fehérje, a CLOCK szabályozza a test napi ritmusát.

  • Szívrohamot okozhat a focimeccs nézése

    Ha a szurkoló kedvenc csapatának fontos mérkõzését figyeli, akár a helyszínen, akár a tévé képernyõjén keresztül, lényegesen nagyobb esélye van arra, hogy szívinfarktust kapjon, mint ha békésen horgászva a vízparton ülne. Német kutatók korábban már közölt vizsgálatának folytatása az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóiratában jelent meg. A nagyfokú izgalom, a fokozott stressz olyan lelkiállapotot teremthet, hogy olyanok esetében, akiknek egyébként is nagy esélye volna a szívrohamra, a focimeccs eseményeinek követése ugrásszerûen növeli annak kockázatát, hogy az infarktus azokban az órákban következik be, amikor a pályán pattog a labda.

  • Két gén és egy nyomelem kapcsolata a Parkinson-kórral

    Párizs - Két hibás génnel együttesen járulhat hozzá a Parkinson-kór kialakulásához a mangán, az emberi szervezet egyik fontos nyomeleme - közölték amerikai kutatók a Nature Genetics szaklap vasárnapi keltezésû számában.

    A Parkinson-kór az idegrendszert támadja meg, s az agy egyik nélkülözhetetlen ingerületátvivõ anyagát, a dopamint termelõ sejtek pusztulását okozza. Tünete lehet egyebek közt a remegés, izommerevség, egyensúlyzavar, mozgási nehézség.

  • Az őszi lékúra jót tesz a testnek és a léleknek is

    Az őszi lékúra jót tesz a testnek és a léleknek isAz esős, szürke őszi reggeleken különféle zöldség és gyümölcs levekkel indíthatjuk a napot, amire nagy szükség van, hiszen ilyenkor szép lassan kiürülnek a szervezet vitamin tartalékai. A gyümölcs- és zöldséglevek nem csak energiával és vitaminokkal töltenek fel minket, de tisztító hatásuk is van és a fogyásban is segítenek. Öt csodálatos gyümölcs illetve zöldség levéből készült italok megerősítik, energetizálják, optimalizálják a test működését – beleértve a testsúly csökkentést is. Ilyenek a cékla, az aszalt szilva, a piros szőlőlé, a homoktövis és a zöld búzafű levéből készült italok.