2024.04.16. - Csongor

A cukros üdítõk fogyasztása összefügghet a hasnyálmirigy rákjával

A cukros üdítõk fogyasztása összefügghet a hasnyálmirigy rákjával
A cukros üdítõket fogyasztó emberek körében 87 százalékkal nagyobb kockázatát találták a ritka, ám halálos hasnyálmirigyrák elõfordulásának amerikai kutatók, mint a gyümölcslevet elõnyben részesítõknél - áll egy hétfõn közzétett tanulmányban.

"Az üdítõk nagy cukortartalma növelheti a szervezetben az inzulinszintet, úgy véljük, ez hozzájárul a hasnyálmirigyben a rákos sejtek növekedéséhez" - közölte Mark Pereira, a Minnesotai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetõje. A cukor lebontásában segédkezõ inzulint a hasnyálmirigy állítja elõ.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention címû szaklapban megjelent tanulmány szerzõi beszámoltak arról, hogy 60.524 önként jelentkezõ ember egészségét követték nyomon 14 éven át egy szingapúri vizsgálatban. Az eltelt idõ alatt 140 önkéntesnél alakult ki hasnyálmirigyrák. Megállapították, hogy azoknál, akik két vagy több cukrozott üdítõt ittak hetente, 87 százalékkal nagyobb volt a hasnyálmirigyrák kockázata.

Susan Mayne, a Yale Egyetem rákkutatója azonban óvatosságra intett az adatok alkalmazhatóságát illetõen, mert úgy véli, hogy kis esetszámon alapulnak a következtetések. A cukrozott italok fogyasztói között ráadásul többen voltak, akik például dohányoztak is vagy sok vörös húst ettek, így az üdítõkkel való egyértelmû ok-okozati összefüggés nehezen állapítható meg.