2021.01.27. - Angelika

Az aszpirin meggátolhatja a vastagbélpolipok kiújulását

Az aszpirin meggátolhatja a vastagbélpolipok kiújulását
Washington - A napi aszpirinbevitel meggátolhatja a vastagbélben a polipok kialakulását, amit a kolorektális (vastag- és végbél-) daganatot megelõzõ állapotnak tekintenek.

A kolorektális daganat a harmadik leggyakoribb rákféleség a férfiak, s negyedik a nõk esetében. Évente 12 millió friss esetet diagnosztizálnak, s e rákbetegség 630 ezer halálos áldozatot követel, ezért a kutatók folyamatosan vizsgálják, hogyan lehetne megelõzni a polipok kialakulását.

Szedjünk aszpirint?
Az adenóma és a hiperpláziás polip a két leggyakrabban elõforduló típusa az elváltozásoknak, amelyek a vastag- és végbél nyálkahártyáján fejlõdnek ki. A vastagbéladenómák gyakoribbak az életkor elõrehaladtával. Klinikai vélemény szerint nagyobb kockázatot jelentenek a vastagbélrák kialakulása szempontjából, bár ez csak hosszú évek alatt alakul ki, és csak az adenómák kis százalékában. A hiperpláziás (túlnövekedett) polip önmagában nem kockázati tényezõ, de ha túl nagy méretû, akkor lehetnek rajta adenómák is. A korai stádiumban felfedezett elváltozás könnyen eltávolítható, mielõtt rákos daganat fejlõdne ki.

Bernard Cole, a Vermonti Egyetem kutatója kollégáival négy olyan vizsgálat eredményeit elemezte, amelyet összesen 2698 személy bevonásával végeztek az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Dániában és Franciaországban, hogy kiderítsék, valóban csökkenti-e a napi aszpirinadagolás e polipok kiújulását. A négy vizsgálat résztvevõinek mindegyikénél a kórelõzményében szerepel adenóma vagy kolorektális daganat. A betegek sorsát legkevesebb három éven át követték nyomon.

Mint kiderült, azoknál a személyeknél, akik naponta aszpirint kaptak, 28 százalékkal kisebb a polipok kiújulásának veszélye, mint a placebót szedõ kontrollcsoport tagjainál. Az aszpirin 17 százalékkal csökkentette az adenóma kialakulásának kockázatát is.

"Amennyiben sikerülne megelõzni e prekancerózus (rákot megelõzõ) állapotok kialakulását, jó eséllyel gátolhatnánk meg a vastagbéldaganatok kifejlõdését" - nyilatkozta Bernard Cole, aki vizsgálatairól a Journal of the National Cancer Institute szakfolyóirat legújabb számában számolt be.

Bernard Cole ugyanakkor megjegyezte, hogy az aszpirin okozhat mellékhatásokat, szedése egyebek között növeli a vérzések kockázatát.