rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Gyerekek - felnõtt kórban

 • Gyerekek között is gyakori a magas vérnyomás. Míg a legifjabbak körében ennek okaként elsõsorban szervi elváltozásra gyanakszik a szakorvos, a kamaszkorúaknál inkább a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód vált ki hipertóniás tüneteket. A kezelést egyik körben sem szabad elhanyagolni, mert a betegség további kóros élettani folyamatokat indíthat el.

  Azon már nem is csodálkozunk, hogy a felnõtt lakosságnak egynegyede magas vérnyomással küzd, az sem újdonság, hogy minden nyolcadik haláleset hátterében ez áll.

  A "néma gyilkos" szedi áldozatait, és erre különféle egészségügyi felvilágosító kampányok, szûrések fel is hívják a figyelmet. Az viszont már megdöbbentõ, hogy a csecsemõket, óvodásokat és iskolásokat is érint ez a felnõtteknél gyakori kór. A túlsúlyos gyermekek aránya másfél-kétszeresére nõtt az utóbbi évtizedben, tehát minden bizonnyal növekszik a magas vérnyomással küszködõk száma is. Egyes felmérések szerint az iskolás gyermekek nyolc százaléka rendszeres orvosi kezelésre szorul, és közöttük minden negyedik magas vérnyomással keresi fel az orvost.

  Dr. Reusz György egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikájának fõorvosa rámutat, hogy nem is új jelenségrõl van szó, bár így kezdi magyarázatát:

  - Minden esetre meg kell különböztetnünk azt a magas vérnyomást, ami csecsemõ és kisgyermekkorban jelentkezik, meg a késõbb, óvodás-, iskolás-, kamaszkorban elõfordulót. A kicsiknél ugyanis legtöbbször szervi eredetû alapbetegség van a háttérben, leggyakrabban vesebetegség, veseelégtelenség, a vesék érszûkülete. Az alapbetegséget a nephrológiai osztályokon kezelik, ott tehát állandó megfigyelés, gondozás alatt állnak a rászorulók. A magas vérnyomásos, nagyobb gyerekek többségénél azonban a túlsúly, és a mozgásszegény életmód a kiváltó ok, a genetikai hajlamon, a családi minta helytelenségén kívül.

  A gyermekorvosok hivatottak a megelõzésre, nekik kulcsszerepük van a felismerésben. Az elhízást ugyanis sokkal könnyebb megelõzni, mint gyógyítani. A kövér gyerek egynegyedébõl biztosan kövér felnõtt lesz, és ez a körülmény más betegségek rizikófaktorát is megnöveli.

  Az ország minden megyéjében mûködik lipidológiai központ, ahol a gyermekorvoson kívül dietetikus, pszichológus és gyógytornász is foglalkozik a páciensekkel. Azt is figyelembe kell venni, hogy magas vérnyomása nem csak kövér gyereknek lehet, soványnak is, ha bizonyos zsíranyagcsere, vagy hormonális rendellenesség áll fenn.

  - Milyen tünetek utalnak a gyermekkori magas vérnyomásra, hogy veszik észre a szülõk, pedagógusok?

  - Egészen köznapi tünetei vannak: fáradtság, vérszegénység, étvágytalanság, fejfájás, éppen ezért gyakran véletlenül derül csak ki - állítja a fõorvos.

  A magas vérnyomású kisgyermekek sok folyadékot kívánnak, több a vizeletük is az átlagosnál, és elõfordul, hogy a már szobatiszta gyerek is bevizel, fõként éjszaka. Veseelégtelenségben szenvedõknél, ha a keringést nagyobb mennyiségû folyadék terheli, a beteg vese nem képes kiválasztani.

  A veszélyeztetett gyermekeknél ugyanazok a kóros élettani folyamatok figyelhetõk meg, amelyek a felnõttkori érkatasztrófákat okozzák. Ezért fontos a mielõbbi diagnosztizálás és kezelés.

  - Mérhetõ-e otthon a gyerek vérnyomása, és tudják-e egyáltalán a szülõk, mennyi a normális érték?

  - Természetesen mérhetõ, ma már sokféle vérnyomásmérõ kapható, automata, digitális, higanyos, de vásárlásnál mindig meg kell mondani, hogy gyerek részére lesz, hogy az õ testméretéhez megfelelõ mandzsettát adjanak hozzá. A gyerek vérnyomásának helyes értéke általában nem határozható meg, mert ez függ egyrészt az életkortól, másrészt a testi fejlettségtõl. Csecsemõknél például 90, késõbb, 10 éves korban 110, majd 14 éves korban 120 a normális szisztolés érték.

  - Mi a teendõ, ha már megállapították a magas vérnyomást a gyereknél?

  - A kiváltó okot kell megszüntetni. Ha viszont nincs szervi elváltozás, akkor maga a magas vérnyomás tekinthetõ betegségnek, tehát azt kell kezelni. Kiváló gyógyszerek vannak forgalomban erre a célra, a gyerek kezelése ugyanazon elvek szerint történik, mint a felnõtté, de a gyógyszer lehet más és az adagolását is a gyerek korához, súlyához kell szabni. Emellett minden esetben ajánlott a mozgás, a sószegény, koleszterinszegény étkezés, az egészségkárosító életmód megváltoztatása.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Búcsú a higanyostól - lázmérõk tesztje

  Budapest - Ugyanolyan megbízhatóak-e a korszerû, vegyi vagy elektromos alapon mûködõ lázmérõk, mint a régi higanyosak? Az influenza és megfázási szezon küszöbén egy németországi tesztbõl szemezget a Kosár, a fogyasztók magazinja. Olyan szerkentyûk vizsgálatát idézik, amelyek Magyarországon is kaphatók.

  Az elsõ és sokak számára meglepõ megállapítás, hogy a hónalj alatti mérés mindenkinél pontatlan eredményhez vezet. Ennek ellenére a felnõttek nagy többsége nem szájban és nem is végbélben, de még csak nem is fülben fog lázat mérni.

 • A gyermekeknek is árt, ha az anya éhezik

  Egy, az 'Addiction' címû szaklapban megjelent tanulmány szerint nagyobb eséllyel alakulnak ki függõségi problémák és egyéb mentális panaszok azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja a fogantatásuk idején nem jutott elegendõ táplálékhoz. A Bouman GGZ és a Rotterdami Erasmus Egyetem kutatói az 1944 és 47 közötti 'nagy téli éhínség' idõszakát vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy a terhesség alatt éhezõ anyák gyermekeinél nagyobb eséllyel alakulnak ki addikciós és egyéb mentális problémák.

 • Július az Áldás hava - fokozott vízivás júliusban

  Július az Áldás hava - fokozott vízivás júliusbanA július a nyár legmelegebb hónapja, a régi Székely-Magyar naptár szerint Áldás havának nevezik. I.e. 44-ben nevezték el júliusnak Julius Caesarról, aki e hónap 12. napján született. Igaz, hogy a július a nyár legmelegebb hónapja, de ilyenkor is lehet szélsőséges az időjárás. A meleg napokban fokozottan ügyelni kell a szervezetünk vízháztartására. A tikkasztó forróságot megszakíthatják az égiháborúval ránk törő heves záporok, esetleg jégesők. Az égi áldás érkezéséről több népi megfigyelés is szól, meséli dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője.

 • Mikor hízik el a duci tizenéves valójában?

  Turku - Az elhízott tizenéves gyerekek súlytöbblete két-három éves korukban kezd fölrakódni, vagyis a felnõttkori kövérség már gyermekkorban elkezdõdik. A finn STRIP-tanulmány eredményeit a gyerekgyógyászat legtekintélyesebb szakfolyóirata, a Pediatrics közölte.

  A jómódú országokban mind több az elhízott gyermek és a súlytöbblettel küzdõ felnõttek gondjai már évtizedekkel korábban is sejthetõk. A finnországi vizsgálat során szülõknek és gyermekeiknek sorsát, testsúlyának alakulását követték 13 éven keresztül.

 • Terjed a Pilátus-szindróma

  A kézmosás fontosságát igazolja, hogy néhány óra alatt 500-1000 baktérium is megtelepedhet az ember kezén, ujjain.

  Néhány kanadai gyermekintézményben például elég volt akkurátusabban kezet mosatni a gyerekekkel, hogy 14 százalékkal csökkenjen a nátha és a torokfájás közöttük. A kézmosás jelentõségét hangsúlyozta a minap a London School of Hygiene is, amelynek kimutatása szerint minden negyedik angol a szükségesnél ritkábban mos kezet.

 • A jó és a rossz szénhidrát

  Fogyókúra-programigazgatók és táplálkozástudósok tucatjával állítják össze a szénhidrátban szegény, vagy sok szénhidrátot tartalmazó étrendeket. Ám nem csak az számít, hogy mennyi szénhidrátot eszünk, hanem az is, hogy a sokféle szénhidrátból mit fogyasztunk és milyen arányban.

  Dr. Matos Lajos szívgyógyász professzor foglalja össze: miért fontos, hogy étkezéskor figyelemmel legyünk a különféle szénhidrátoknak a szervezetre gyakorolt hatására.

 • Kétkezi munka a szellemi fejlõdésért

  London - A brit gyerekek szellemi fejlõdése veszélybe került, mivel sem az iskolában, sem otthon nem végeznek manuális tevékenységet - jelentették be egy friss tanulmány szerzõi hétfõn.

  Az iskolákból számûzték a fa- és fémmunkákat, mindenféle kézmûvességet, autószerelést, de még a zenét is. A gyerekek otthon számítógépes játékokkal múlatják az idõt, ezáltal lassacskán a brit társadalom a "csavarhúzó helyett szoftver" állapotába kerül - összegzik a kutatók a Ruskin Mill Oktatásügyi Szövetség megbízásából készült jelentésben.

 • Jobban gyógyul a test, ha lélekkel is törõdnek

  Rövidebb a kezelés ideje és kevesebb gyógyszerre van szüksége azoknak a kritikus állapotú betegeknek, akik már az intenzív osztályon részesülnek szuggesztív kommunikációs vagy hipnózisos kezelésben - mondta el Varga Katalin Szegeden.

  Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézetének igazgatóhelyettese az Elme Mater rendezvénysorozat keretében tartott elõadásán kifejtette: a módszerek jó hatásfokkal használhatók, de szét kell õket választani.

 • Így óvhatjuk meg fogainkat

  Így óvhatjuk meg fogainkatA fogorvosok közel 90 százaléka egyetért abban, hogy legtöbb esetben a szénsavas üdítőitalok fogyasztása az erózió oka. A válaszadók fele a citrusféléket is igen károsnak ítélte. Az alma, a bor és a kávé szintén eróziót okoz. Fogeróziót okozhat a szájba kerülő gyomorsav is, ami betegségből adódhat, ilyen például a bulimia, emésztési zavarok vagy a reflux. A kutatás eredménye egybevág a hazai táplálkozási szokásokkal, a magyar konyha savas alapanyagainak felülreprezentáltságával. Kizárólag a fogászati szakemberek képesek a saverózió korai jeleinek azonosítására.

 • Az amfetaminszármazékok károsíthatják az aortát

  Azoknál a fiataloknál, akik stimuláló szerként metamfetamint vagy egyéb amfetaminszármazékokat szednek, a késõbbiekben fokozottabb az aorta belsõ rétege többnyire halálos kimenetelû hosszanti megrepedésének kockázata. Az amfetamin az alkaloidok közé tartozó, mesterségesen elõállított szerves vegyület, amely növeli a szívizom összehúzódásának erejét, és emeli a vérnyomást. Korábban használták étvágycsökkentõként, a narkolepszia, a gyermekkori hiperaktivitás és a depresszió tüneteinek kezelésére, valamint alacsony vérnyomásnál, újabban viszont inkább mint stimuláló hatású kábítószer ismert.

 • Egy szaruhártyával több károsodott szemû betegen segíthetnek

  Új-Delhiben végzett kísérleti módszer következtében csökkenthetõ a szövetátültetések várólistája. Egy szaruhártyával akár három károsodott szemû betegen tudnak segíteni - számolnak be a szakorvosok az Archives of Ophthalmology egyik közleményében.

  A szaruhártya egy átlátszó membrán, ami a szem elülsõ részét fedi. A szakembereknek nem kell az egész szaruhártyát átültetni: elég, ha csak a károsodott részt távolítják el és pótolják a transzplantátummal.

 • Kivonják a forgalomból a mérgezõ homeopátiás gyógyszert

  Sok kicsi gyereknek a fogzás folyamata kellemetlen, ezért sokféle készítmény van forgalomban, melyek ezt kívánják enyhíteni. A legújabb vizsgálatok szerint egy homeopátiás készítmény mérgezést okozhat a fogzás miatt ezzel kezelt gyermekeknek, ezért az illetékes amerikai hivatal azonnal kivonta a forgalomból.

  A gyerekek foga általában hat hónapos kortól egészen a második életév végéig kiszámíthatatlan ütemben bújik elõ. A fogzás gyakorta tünetekkel jár és sokféle panaszt okoz, ami nem csak a gyereknek, hanem környezetének is kellemetlen.

 • A fiatalkori elhízás kétszeresére növeli a halálozási kockázatot

  Az elhízott fiatal férfiak halálozási kockázata a duplája egészséges súlyú társaikénak. A túlsúlytól ráadásul zömmel sohasem szabadulnak meg, tehát egész életüket végigkíséri a megnövekedett kockázat - hangzott el kedden Stockholmban, egy elhízással foglalkozó nemzetközi konferencián.

  A dán Preventív Orvostudományi Intézet tudósai több mint 5000 hadköteles fiatal adatait elemezték húszéves koruktól nyolcvan éves korukig.

 • Vörösbor védi az agyat

  A piros szõlõ legfontosabb hatóanyaga, amely a borban is benne van, csökkenti szélütés esetén az agyi károsodás mértékét. A sokak számára reményt keltõ vizsgálat eredményeit a Journal of Experimental Neurology közölte.

  A vörösborban egész sor bioaktív anyag található, amelyek közül az utóbbi években a rezveratrol lett a legismertebb. Vizsgálatok igazolták, hogy ez a polifenol mind a rosszindulatú daganatok elõfordulását, mind a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentõsen csökkenti.