2020.11.24. - Emma

Gyerekekben is mind gyakoribb a vesekõ

Gyerekekben is mind gyakoribb a vesekõ
A veseköves roham valaha a középkorú felnõtteket sújtotta, ám a szakorvosok megfigyelése szerint mind több gyerek jelenik meg a rendelésen efféle panaszokkal. Amerikai szakértõk megfigyelései szerint régebben legfeljebb havonta találkoztak a jelenséggel, ma pedig hetenként érkezik vesegörcstõl szenvedõ gyerek a rendelésekre.

A gyermekgyógyászok figyelmét a közelmúltban a kínai melaminnal szennyezett tejet fogyasztó gyerekek esete hívta fel a problémára.
A melamin ugyanis vesekövet, majd súlyos veseelégtelenséget okoz. A tejbe kevert anyag a vesecsatornákat eltömték, és sok gyerek halálát okozták.

Az amerikai szakorvosok az intézetekben figyelték meg a mind gyakoribb veseköves panaszok elõfordulását, noha a tápszerekben melamin nem fordult elõ. Nagyszabású kutatás kezdõdött a vesekövek okának tisztázására, és hamar egyértelmûvé vált, hogy a legfontosabb tényezõ nem más, mint a fölösleges konyhasó.

A szakemberek szerint a társadalom két végén élõk: a gyerekek és az idõs emberek általában nem isznak eleget, nem fogyasztanak annyi vizet, amennyire szervezetük biztonságos mûködéséhez szükségük volna. Mind a gyerekek, mind az öregek hajlamosak arra, hogy megfeledkezzenek a rendszeres folyadékfelvételrõl.

A vizsgálatok egyértelmûen igazolták, hogy a mai táplálkozásban a só mennyisége jelentõsen megnõtt. Nem csak a sós ropogtatnivalók, hanem a gyorséttermek szinte valamennyi terméke túlságosan sok konyhasót tartalmaz. Ráadásul például a McDonald's ételei New Yorkban 46 százalékkal sósabbak, mint Londonban vagy Párizsban.

Bruce Slaughenhoupt és munkatársai szinte minden készételt elsózottnak találtak a szendvicskrémektõl a zacskós levesekig. Külön fölhívták a figyelmet a sportitalokra - mint például a Gatorade -, melyek fogyasztása a gyerekközösségekben hatalmas divat lett, akkor is, amikor semmiféle, kemény sportteljesítmény miatt nincs szükség külön sópótlásra.

A vesekõ 40-65 százaléka akkor keletkezik, amikor oxalátok kapcsolódnak a vizeletben kálciumhoz, de nem ritkák a kálcium-foszfát- és a húgysavkövek sem. A két legfontosabb hajlamosító tényezõ a kevés folyadék és túlságosan sok só fogyasztása, mert így növekszik az oxalátok és a kálcium mennyisége a vizeletben.