2020.12.02. - Melinda, Vivien

A vitamintabletták nem elõzik meg a szívbetegségeket

A vitamintabletták nem elõzik meg a szívbetegségeket
Washington - Sem a C-vitamin, sem az E-vitamin nem csökkenti étrend-kiegészítõként szedve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, beleértve a szívrohamot és a szélütést is - állítják tanulmányukban amerikai kutatók.

A vitamin-étrendkiegészítõk hatását vizsgáló tanulmányban összesen 14 641 orvos vett részt, valamennyien ötven év fölötti férfiak, akik átlagéletkora 64 év volt. A tesztalanyok nyolc éven át C-vitamint, E-vitamint, mindkettõt vagy placebót szedtek.
Az E-vitamin napi adagja 400 NE (nemzetközi egység), a C-vitaminé 500 milligramm volt.

A bostoni kutatóknak a Journal of the American Medical Association címû szaklap online kiadásában megjelent összegzése szerint egyik vitamin sem bizonyult megelõzõ hatásúnak a tanulmányban résztvevõk körében. Ráadásul az E-vitamint szedõk között 74 százalékkal több agyvérzés fordult elõ, mint a kiegészítést nem alkalmazók körében. Ez szám szerint 39, illetve 23 esetet jelent.

Howard Sesso, a kutatás vezetõje úgy véli, eredményeik annyira egyértelmûek, hogy nõkkel, vagy a népesség kisebbségi csoportjaival megismételve is hasonló végkövetkeztetésre jutnának.

Az E-vitamin és a C-vitamin antioxidáns hatású anyag, mindkettõ bõséggel található a gyümölcsökben és zöldségekben. Az utóbbiak fogyasztása alaposan dokumentáltan csökkenti a szívbetegségek, a rák és egyéb elváltozások kockázatát, ezért a szakemberek a kiegyensúlyozott étrendet ajánlják a vitamintabletták helyett.