rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • A csontok vészjelzése

 • Biológiai terápia és lágylézer

  A csont és ízületek évtizedének nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet - a WHO - a 2000-2010 közötti idõszakot, október 10-ét pedig az ízületi betegek világnapjának. Az életminõséget, elsõsorban a mozgáskészséget csökkentõ kór mindenütt, így Magyarországon is népbetegség. Gyógyítása a korszerû eszközökkel és módszerekkel már sokkal eredményesebb, mint akár néhány évtizeddel ezelõtt.

  Ennyi bottal járó, mankóra támaszkodó embert sehol a világon nem láttam, mint Magyarországon - mondta a minap vendégségbe hazalátogató külföldi ismerõsöm. Bár megállapítása helytálló, egyáltalán nem magyar specialitásról van szó. Az ízületi porckopásos betegségek különféle fajtái a világ népességének 15 százalékát érintik, vagyis mindenütt népbetegségnek tekinthetik. Mégpedig olyan népbetegségnek, amely nem csupán az idõs korosztályt érinti, hanem egyre inkább a fiatalokat is, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás okozta rizikófaktorok szaporodása miatt.

  Megerõsíti ezt dr. Kiss Csaba György reumatológus szakorvos is, aki magyarázatát azzal kezdi, hogy bár már Hippokratésznél elõfordul a "reuma" kifejezés, valójában nem egy betegségrõl van szó, hanem egy kórkép gyûjtõfogalmáról, egy tünetcsoportról.

  - A klinikai kép alapján van gyulladásos, idült kopásos reumatikus betegség, beszélhetünk lágyrész reumatizmusról, valamint a csontok, ízületek betegségeirõl. Kopásos ízületi betegségben nálunk legalább egy millióan szenvednek. A mozgásszervi betegségek igen nagy terhet jelentenek a betegnek, családjának és a társadalomnak is. E betegségek legismertebb klinikai tünete a fájdalom, ami ugyan ma már sokféle módon csillapítható, de leginkább a recept nélkül is kapható gyógyszereket részesítik elõnyben a betegek. Ezeket minden kontroll nélkül szedik, holott - bár idõlegesen csakugyan megszüntetik a fájdalmat - veszélyes mellékhatásokat okozhatnak. Leggyakrabban a gyomor és bél nyálkahártyáját támadják meg, s akár gyomorvérzést is okozhatnak.

  A reumatikus betegségek körében sajátos helyet foglal el a sokízületi gyulladás, mikor több, fõként kisebb ízületet támad meg a kór. Okai sokfélék lehetnek, egy tüskeszúrástól a baktériumfertõzésen át a szervezetben felhalmozott anyagcsere termékekig. A gyulladás kialakulhat lassan, de akár viharos gyorsasággal is. Reggeli lázat, ízületi merevséget, fájdalmat okoz és gyakran az ízületek deformálódásához vezet. Krónikus betegség, amely nemcsak fájdalmas,hanem rontja a mindennapi életminõséget is, ezért beteg és orvos hosszú távú együttmûködését feltételezi.

  A reumatikus betegségeknek - az arthrosisnak - a kezelése igen sokrétû. Itt is a megelõzésre kellene helyezni a fõ hangsúlyt a helyes testtartás gyerekkori megtanulásától az egészséges életmód, sport, mozgás, táplálkozási szokások megfelelõ alkalmazásáig. De ha már kialakultak panaszok, akkor a rendszeres orvosi vizsgálat, az egyénre szabott, gyakran komplex, terápia nem maradhat el, a progresszió megakadályozása érdekében. Nem véletlen, hogy a reuma szakrendeléseket kétszer annyi beteg keresi fel, mint például a belgyógyászatokat, az sem, hogy az utóbbi években világviszonylatban megnégyszerezõdött az ezekre a betegségekre fordított pénzösszeg.

  Az alattomos kór elõbb utóbb mozgáskorlátozottságot, majd munkaképtelenséget, rokkantságot okoz, és a mindennapi életvitelben is nagyban korlátozza a beteget.

  Az ízületi panaszokra - mind a fertõzés nyomán keletkezõ gyulladásos tünetekre, mind a kopásos eredetû ízületi betegségekre, a csontanyagcsere zavarokra, a csontritkulásra és a túlterhelés következtében fellépõ fájdalmas gyulladásokra - sokféle terápiát alkalmaznak. A gyógyszeres kezelés jó kiegészítõje a fizioterápia, a gyógyfürdõ. De megjelentek újfajta terápiás lehetõségek is, mint például a biológiai terápia, mely a tartósan gyulladt ízületben lezajló, s elváltozásokhoz is vezetõ folyamatokat fékezi, egy fehérjemolekula segítségével. Szigorú szakmai kontroll mellett ezt a terápiát a hazai reumatológai centrumokban már végzik. Dr. Megyaszai Mária reumatológus szakorvos szerint ez a terápia fõként a reumatoid arthritisben szenvedõknél hatásos. Hazánkban évente mintegy 1000 új betegnél diagnosztizálják ezt a kórt.

  Újabban hallani egy jégkamrában, mínusz 110 fokon történõ kezelésrõl is, mely a szervezet sokkhatáson alapuló erõmozgósításán alapszik, de eredményességérõl még megoszlik a szakemberek véleménye. Viszont már jó egy évtizedre tekint vissza a lágylézer terápia alkalmazása az Állami Egészségügyi Központban, ahol Sandra Sándor orvosezredes elmondja, hogy alkalmazását még a feltalálók egyike, néhai Mester Endre kezdte, majd késõbb Tanai János orvosezredes szorgalmazta használatát. Most a lágylézer ambulancia vezetõjeként Sandra fõorvos úgy látja, hogy rendkívüli lehetõségrõl van szó.

  - A fájdalomcsillapító, izomlazító, a regenerálódást segítõ, sokoldalú terápiára alkalmas lágy lézer bevált a reumatikus kórok kezelésénél. A betegek nagyon szeretik, mivel alkalmazása fájdalommentes és fájdalmat szüntetõ. Eddig több mint százezer beteg panaszát sikerült központunkban csökkenteni általa. Önálló és kiegészítõ kezelésre egyaránt alkalmas. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a terápia gazdaságos, az egyszeri, nem olcsó beruházása gyorsan megtérül. Saját fejlesztésnek köszönhetõen - az eddigi sikeres tapasztalatok birtokában - ma már bõvült "munkakörben" dolgozik a lágylézer, például az igen kellemetlen herpeszt, övsömört, fülzúgást is kezeljük vele, az akupunktúrás pontokra történõ hatással.

  Leopold Györgyi


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Ha gyengül a rövid távú memória

  Kutatják a demencia elõjeleit

  Az idõskori elbutulás gyakoribbá vált az elöregedõ társadalomban. A gondolkodás és a memória elkezdõdött hanyatlásának folyamatát ma még nem tudja megállítani az orvostudomány, de a korai felismerést követõ kezelések lassíthatják a kór kifejlõdését. - A korai tünetek azonosítása jelenthetné a legfõbb segítséget a száz éve leírt, de még ma sem gyógyítható Alzheimer-kór kezelésében, a leépülés lassításában - hangsúlyozta dr. Janka Zoltán (Szegedi Tudományegyetem, Pszichiátriai Klinika) azon a háttérbeszélgetésen, ahol egy újonnan forgalomba hozott hazai gyógyszer hatásmechanizmusát ismertették.

 • Öröklõdõ vírus okozza a roseolát

  Washington - Egy kora gyermekkorban gyakori fertõzõbetegséget, a roseolát okozó vírus sokszor a DNS révén öröklõdik - derítették ki amerikai kutatók.

  A herpeszvírusok családjába tartozó humán herpeszvírus-6-ot (HHV-6) még 1986-ban fedezték fel. Két évvel késõbb a roseola infantum, vagy más néven az exanthema subitum kórokozójaként azonosították. A primer infekció az esetek többségében tünetmentesen zajlik, de megnyilvánulhat a csecsemõk és kisgyermekek heveny lázas betegségeként.

 • Az újgenerációs gyógyítás fõ résztvevõje az aloe vera

  Az aloe vera genetikailag változatos: több mint 200 faja létezik. Származási helye Afrika. Virágai sárga színûek. Kiválóan termeszthetõ üvegházakban, ahol a hõmérséklet 70-80 fok.

  Az újgenerációs kozmetikumok egyik hatóanyaga, és a gyógyítás is felfedezte magának az egészségre gyakorolt igen kedvezõ tulajdonságai miatt. Nem csupán a bõrt teszi ragyogóvá, de a diabétesz karbantartásában, hasi fájdalmak esetén, ránckezelésben, ízületi panaszoknál vagy a vértisztításban is hathatósan bevethetõ.

 • A gyermekeknek is árt, ha az anya éhezik

  Egy, az 'Addiction' címû szaklapban megjelent tanulmány szerint nagyobb eséllyel alakulnak ki függõségi problémák és egyéb mentális panaszok azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja a fogantatásuk idején nem jutott elegendõ táplálékhoz. A Bouman GGZ és a Rotterdami Erasmus Egyetem kutatói az 1944 és 47 közötti 'nagy téli éhínség' idõszakát vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy a terhesség alatt éhezõ anyák gyermekeinél nagyobb eséllyel alakulnak ki addikciós és egyéb mentális problémák.

 • A tartós stressz negatív hatásai

  A tartós stressz negatív hatásaiA stressz nem egyszerűen nem tesz jót, hanem számos negatív hatása van az egészségre. A legveszélyesebb a tartós stressz. Normál esetben a stressz csak rövid ideig tartó állapot, és nem okoz kárt. Ha a veszély- vagy stresszhelyzet elmúlik, a szervezet stresszreakciója is elmúlik, anélkül, hogy bármilyen maradandó károsodást szenvednénk. A veszélyt az jelenti, ha a stressz tartóssá válik. Sok ember szenved krónikus stressztől. A tartós stressz tipikus kísérő tünete az az érzés, hogy életünket már nem tudjuk irányítani. A legkisebb dolog is elég ahhoz, hogy úgy érezzük, betelt a pohár.

 • Antioxidánsok is okozhatják a meddõséget?

  A nõi meddõség hátterében leggyakrabban endometriózis, policisztás ovárium szindróma, petefészek ciszták, mióma, méhüregi elváltozások, kismedencei összenövések és ivarszervi fejlõdési rendellenességek húzódnak meg. Most azonban egy újabb érdekes aspektust vetett fel a tudomány – az antioxidánsok hatását.

  Antioxidánsokkal ma már akkor is találkozunk, ha nem keressük erre az alkalmat, hiszen ételekhez, italokhoz és arckrémekhez is hozzáadják. Ugyanakkor még nem tudjuk pontosan, hogyan hatnak a szervezetünkre. Nava Dekel professzor szerint elképzelhetõ, hogy az antioxidánsok mellékhatásként akár meddõséget is okozhatnak.

 • A levegõszennyezettség befolyásolhatja a nemi szervek méretét?

  Meglepõ kutatási eredményeket tett közzé a dán Nemzeti Környezetvédelmi Kutatóintézet: a levegõszennyezettség képes arra, hogy befolyásolja a nemi szervek méretét. Bár vizsgálataik jegesmedvékre irányultak, az összefüggés elképzelhetõ, hogy fennáll emberek esetében is.

  A kutatók elsõsorban az ún. szerves halogénvegyületek hatására voltak kíváncsiak. Ebbe a csoportba tartozik például az igen mérgezõ dioxin több, gyakran használt növényvédõ szer társaságában. A Christian Sonne vezette kutatócsoport 55 hím és 44 nõstény jegesmedvét vizsgált meg.

 • Foglalkozzunk a testünkkel és a lelkünkkel - Sosem késõ elkezdeni!

  Ha a változó korba érõ nõ eddig még netán egyetlen mozgásformát sem gyakorolt volna azon kívül, amellyel mindennapi munkája, háztartása, a gyermeknevelés járt, épp ideje elkezdenie, hiszen testét-lelkét felüdítheti, a menopauza tüneteit csökkentheti vele.

  Ismerõs kibúvók

  Mindennapi látvány: java korukban lévõ, még nem idõs emberekrõl szinte folyik az izzadtság, vörös arccal kapkodnak levegõ után, ha netán egy-két emeletnyit lépcsõzniük vagy akár csak ötven méternyit futniuk kell egy buszhoz.

 • A hirtelen súlygyarapodás okai

  A hirtelen súlygyarapodás okaiVannak olyan okok, amik nyilvánvalóan hízáshoz vezetnek. Ilyen ok például, ha valaki, aki korábban sportolt hirtelen abbahagyja a testedzést, de az étrendjén nem változtat. Ekkor az addig felhasznált kalóriamennyiség raktározásra kerül, és a volt sportoló elhízik. Hasonló jelenség következik be akkor is, ha az egyén baleset következtében tartósan mozgásszegény életmódra van kárhoztatva, és nem csökkenti a bevitt ételmennyiséget. Ilyen esetekben, már egy-két hónap alatt is felszaladhat 5-10 kg. A hirtelen hízás megviseli a szerveket, és járulékos panaszok alakulnak ki.

 • Bor és Egészség

  A bor egészségre kifejtett jótékony hatását már az ókorban ismerték, Mezopotámiában az asszírok és a babilóniaiak orvosságként is használták. A régi Egyiptomban a bor értékes gyógyszer volt, mint fertõtlenítõ, fájdalomcsillapító és férfierõt fokozó szer. E népek a borba, ha gyógyszerként használták, mézet, gyógyfüveket, fûszereket vegyítettek. Az ókori Görögországban Asklepios a gyógyítás istene és Dionysos a bor és a mámor istene rokonok voltak, ami azért is érdekes, mert így a mitológia, a vallás szintjén is összekapcsolták a gyógyítás és a bor fogalmát.

 • Leírták a HIV-fertõzésben kulcsfontosságú fehérje térszerkezetét

  Brit és amerikai kutatóknak 20 év munkájával sikerült megállapítaniuk a HIV-vírussal való fertõzõdés során alapvetõen fontos fehérje térszerkezetét, ami várhatóan a gyógyszerkutatást is felgyorsítja.

  A londoni Imperial College és az amerikai Harvard Egyetem kutatói Peter Cherepanov vezetésével több mint 40 ezer próbálkozás után sikeresen növesztettek olyan kristályt, amely lehetõvé tette számukra az integráz elnevezésû fehérje szerkezetének vizsgálatát.

 • A migrén az egyik leggyakoribb fejfájástípus

  A migrén az egyik leggyakoribb fejfájástípusÁltalában féloldali fejfájásként ismerik a migrént, mert általában a koponya vagy az arc egyik felére terjed ki. (Meg kell azonban jegyezni, hogy kétoldali fájdalom sem ritka.) Jellemzője, hogy hányingerrel, hányással, fény- és hangkerüléssel, fokozott gyengeségérzéssel társul. A migrénes rohamot leginkább egy elsötétített, csendes szobában, mozdulatlanul lehet átvészelni. Annál is inkább, mivel a beteg állapotát súlyosbítja a fizikai erőkifejtés, sokszor még a napi tevékenységét sem képes elvégezni, így ajánlott a teljes pihenés.

 • Télen még inkább oda kell figyelni bőrünk védelmére, ápolására

  Télen még inkább oda kell figyelni bőrünk védelmére, ápolásáraHa hazaérkezünk a hidegből, bekapcsoljuk a fűtést. Mindez a bőrnek nagy stresszt jelent: a fűtés száraz levegője és a csípős hideg állandó változásának van kitéve. Télen különösen vigyázni kell a bőrünkre. Télen a bőr ellenállóképessége jelentősen csökken. A fűtött szobák száraz levegője kiszárítja a bőrt. A hideg téli levegőnek csekély a nedvességtartalma, ezért nedvességet von el a környezetéből. A hideg hatására a bőrerek összehúzódnak, hogy megőrizzék a hőt. A bőr vérellátása csökken, így kevesebb oxigénhez, valamint tápanyaghoz jut.

 • Napraforgó segíthet a bõrproblémákon

  Állítólag megtalálták a száraz, húzódó, viszketõ bõr - és sok bõrprobléma - ellenszerét: a napraforgóban található peptid lehet az új csodaszer, legalábbis ausztrál kutatók szerint.
  Simon de Veer, a Queenslandi Mûszaki Egyetem Egészségügyi Innovációs Intézetének kutatója csapatával olyan enzimeket kerestek, melyek segíthetnek a bõr regenerációjában. A napraforgó egyik peptidjének izolálásával és a molekula felületének megváltoztatásával olyan vegyületet hoztak létre, mely három bõrben lévõ proteáz mûködését is gátolja.