Dr. Chun Chao és kollegái összesen 84 170 45 és 69 év közötti férfi egészségügyi adatait és életviteli szokásait vizsgálták meg a Kaliforniai Férfi Egészségügyi Felmérés keretében. A három éves kutatás során összesen 210 tüdõrákos esettel találkoztak. A kutatók a sör, a vörös és fehérbor, valamint az égetett szesz fogyasztásának hatásait vizsgálták a tüdõrák kialakulására. Az eredmények szerint minden egyes pohár vörösbor elfogyasztásával (egy hónapra lebontva) mintegy 2 százalékkal csökken a tüdõrák kialakulásának esélye dohányosok esetében.
Az adatok alapján azoknál a dohányos férfiaknál, akik napi egy vagy két pohár vörösbort fogyasztottak, a tüdõrák kialakulásának valószínûsége mintegy 60 százalékkal csökkent a többiekhez képest.
A kutatók az eredmények ismertetése mellett fontosnak tartják azonban kiemelni, hogy a tüdõrák kialakulásának esélyeit még mindig a dohányzás abbahagyásával lehet a leginkább csökkenteni, hiszen a vörösbort fogyasztó dohányosoknak még a csökkent értékek mellett is jóval nagyobb az esélyük a betegség kialakulására, mint a nemdohányzóknak.
A vörösborról régóta közismert, hogy igen magas az antioxidáns tartalma elsõsorban a szõlõ héjából és magjából származó reszveratrolnak köszönhetõen.