2020.12.02. - Melinda, Vivien

A magas vérnyomás csökkentése Mozart zenéjével

A magas vérnyomás csökkentése Mozart zenéjével
Atlanta - Idõs emberek gyakran emelkedett vérnyomása Mozart zenéjével vagy relaxációs hanghatásokkal csökkenthetõ, ugyanakkor nem kell számolni a gyógyszermellékhatás kockázatával. A sokak számára biztató vizsgálati eredményrõl az Amerikai Szívgyógyász Társaságnak a magas vérnyomással foglalkozó kongresszusán számoltak be.

Nagy vizsgálatok bizonyították, hogy minden negyedik-ötödik felnõttnek magas a vérnyomása és ez általában több gyógyszer adásával végzett kezelést igényel.
Idõs korban a magas vérnyomás még gyakoribb: a korosodó emberek felének emelkedik a vérnyomása.

Az idõskori vérnyomásemelkedés kiváltképp a nyomásérték elsõ tagjára, az úgynevezett szisztolés vérnyomásra vonatkozik. Ezt hívják izolált szisztolés magas vérnyomásnak: a második számérték, a diasztolés vérnyomás, amit gyakran "per" értéknek hívnak, esetleg kifejezetten alacsony.

A tanulmány vezetõje, Jean Tang munkatársaival 41, idõsek otthonában élõ, önként jelentkezõ személyt vizsgált. Véletlenszerû kiválasztás alapján a vizsgálat résztvevõinek fele 12 perces Mozart-szonátarészletet hallgatott, a másik csoport pedig az óceán hullámainak hangját figyelte, miközben megnyugtató férfihang lassú légzésre és minél tökéletesebb ellazulásra buzdította õket.

A program elõtt és után vérnyomásmérés történt. A Mozart-zene, vagy a hullámverés hangjainak hallgatását hetenként háromszor végezték, egy hónapon keresztül, majd a vérnyomás alakulását még három hónapig rendszeresen ellenõrizték.

A vizsgálat elején még emelkedett vérnyomás a Mozart-zene rendszeres hallgatásának eredményeként elérte azt az értéket, amit az orvosok mindenkinek mondanak, hogy "Éljen 140/90 Hgmm alatt". A zenés kezelés végére a vérnyomás 134/69 higanymilliméter lett.

A hullámok hangja, a relaxációs hangfelvétel hasonlóan csökkentette a vérnyomást, 132/70 higanymilliméterre. A kutatók azt tapasztalták, hogy az egy hónapos vizsgálat utáni idõszakban a résztvevõk fele továbbra is hetenként háromszor hallgatta a programot.

A vérnyomáscsökkentõ hatás ezeknél továbbra is érvényesült, de akik abbahagyták a Mozart-zene vagy a hullámok hallgatását, azoknak a vérnyomása fokozatosan visszament a kiindulási értékre. A relaxációs kezelés jó kisegítõ módszer, de ha gyógyszerre is szükség van, a hatásos tablettát nem helyettesíti.