2020.12.02. - Melinda, Vivien

Agglegény vagy házas? - a gének megmondják

Agglegény vagy házas? - a gének megmondják
Róma - Nem biztos, hogy egyszerûen csak éretlen személyiség, aki még harminc fölött is csak alkalmi kapcsolatokat keres, aki nem tud lehorgonyozni senki mellett, aki nem vágyik a családalapításra - svéd tudósok szerint okozhatja ezt egy gén is, amely több-kevesebb hatással van a párkapcsolatokra.

Hasse Walum, a stockholmi Karolinska Intézet genetikusa azt a gént vizsgálta, amely az antidiuretikus hormon receptorsejtjeit alakítja ki. Ez a neuropeptid elsõsorban a szervezet vízháztartásáért felelõs.
Az emberek a gén különféle változatait hordozzák, és Walum csoportjának megfigyelései szerint a génváltozatok egyúttal a férfiak párkapcsolataira is befolyással vannak. A 334-es típusú alléllel (génvariációval) rendelkezõk jobban kedvelik a független életet, vagy legalábbis nem túl boldogan élnek házasságban.

Amint az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányban olvasható, ennek a génnek a viselkedésre gyakorolt hatását már korábban egy következetesen monogám életet élõ rágcsálóban, a kószapocokban vizsgálták.

A rendkívül egyszerû ADH-molekula az agyban ingerületátvivõ anyagként mûködik. Szerepet játszik az emlékezésben és a tanulási folyamatokban. Az állatkísérletek során pedig egyértelmû bizonyítékot találtak arra, hogy a rágcsálók szociális kapcsolatainak kialakításában - elsõsorban a hímek szexuális viselkedésében - is közremûködik. A kószapockok "normális" génnel rendelkezõ hímjei ugyanis kitartanak egy nõstény mellett, és megtámadnak minden idegen hímet, amely a családi territóriumot fenyegeti.

Noha az emberi viselkedés sokkal összetettebb és számos további tényezõ is befolyásolja, a jelenlegi kutatás mégis rámutatott az antidiuretikus hormon és receptorainak hatására. A svéd csoport 2186 felnõtt férfi alléljét vizsgálta, majd egy párkapcsolati attitûdöt vizsgáló teszttel (Partner Bonding Scale) mérték a férfiaknak a partnerhez való kötõdését. Azok, akik a gén 334-es változatával rendelkeznek, általában a szingli életformát kedvelik - azaz a tesztben nagyon alacsony pontszámot értek el.