2024.03.29. - Auguszta

A csokoládé növeli a csontritkulás és a csonttörések valószínûségét

A csokoládé növeli a csontritkulás és a csonttörések valószínûségét
Egy újabb kutatás is alátámasztja azt a tényt, hogy a csokoládé kedvezõ hatású a szívre - azonban, a csontokra gyakorolt hatása már nem ilyen pozitív. A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói idõs hölgyek csontjainak állapotát elemezték.

"Ez volt az elsõ vizsgálat, amely a csokoládéfogyasztás és a csontok állapota közti kapcsolatot vizsgálta. Eredményeink alapján felvethetjük, hogy a csokoládéfogyasztás növeli a csontritkulás és a következményes csonttörések valószínûségét" - közölték az American Journal of Clinical Nutrition c.szaklapban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A csokoládé gazdag flavonoidokban, amely néhány kutató szerint hasznos lehet a csontoknak, ugyanakkor sok benne az oxalát is, ami viszont a csont felépítéséhez szükséges kalcium felszívódását gátolja. A hatás pontos feltérképezése érdekében a kutatók 1001, 70 és 85 közötti idõs hölgyet vizsgáltak, akik korábban már részt vettek egy kalcium-kiegészítõ készítmény csonttörésekre gyakorolt hatását elemzõ kutatásban.

Azon nõk csontsûrûsége, akik napi rendszerességgel fogyasztottak csokoládét, 3,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint akik kevesebb, mint heti egy alkalommal ettek a finomságból. Az édesszájúak a többi táplálékféleséget (zöldség-gyümölcsöt, fehérjét, szénhidrátot és zsírokat) ugyanolyan mennyiségben fogyasztották, mint a másik csoport tagjai. A naponta csokoládét fogyasztó nõk testtömeg-indexe alacsonyabb volt, annak ellenére, hogy több kalóriát vittek be naponta. Érdekes megfigyelés volt az is, hogy ezek a nõk magasabb társadalmi rétegbõl kerültek ki, mint csokoládét nem fogyasztó társaik.

A csokoládé és a leépülõ csontállomány közti kapcsolat akkor is megmaradt, ha a szakemberek egyéb, a csontállományra ható tényezõket is figyelembe vettek. "A hatás valószínûleg önmagában a csokoládénak tulajdonítható, semmint más táplálkozási vagy életmódbeli tényezõknek" - írják a kutatók a közleményben. A szakemberek további kutatások fontosságára hívják fel a figyelmet a témában.