"Ez volt az elsõ vizsgálat, amely a csokoládéfogyasztás és a csontok állapota közti kapcsolatot vizsgálta. Eredményeink alapján felvethetjük, hogy a csokoládéfogyasztás növeli a csontritkulás és a következményes csonttörések valószínûségét" - közölték az American Journal of Clinical Nutrition c.szaklapban.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Azon nõk csontsûrûsége, akik napi rendszerességgel fogyasztottak csokoládét, 3,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint akik kevesebb, mint heti egy alkalommal ettek a finomságból. Az édesszájúak a többi táplálékféleséget (zöldség-gyümölcsöt, fehérjét, szénhidrátot és zsírokat) ugyanolyan mennyiségben fogyasztották, mint a másik csoport tagjai. A naponta csokoládét fogyasztó nõk testtömeg-indexe alacsonyabb volt, annak ellenére, hogy több kalóriát vittek be naponta. Érdekes megfigyelés volt az is, hogy ezek a nõk magasabb társadalmi rétegbõl kerültek ki, mint csokoládét nem fogyasztó társaik.
A csokoládé és a leépülõ csontállomány közti kapcsolat akkor is megmaradt, ha a szakemberek egyéb, a csontállományra ható tényezõket is figyelembe vettek. "A hatás valószínûleg önmagában a csokoládénak tulajdonítható, semmint más táplálkozási vagy életmódbeli tényezõknek" - írják a kutatók a közleményben. A szakemberek további kutatások fontosságára hívják fel a figyelmet a témában.